Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hudební nauky (KPD / KZHUD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KZHUD - Základy hudební nauky, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tóny a tónová soustava.Notopis: Hodnoty a tvary not, Jména not, Klíče, Posuvky atd.Tónové výšky a soustavy ladění.Takt a rytmusPřednesová a jiná označeníStupniceIntervalyAkordy: kvintakord a jeho obraty, septakordyForma hudebního díla, princip kontrastu a návratu (opakování), malé (písňové) formy, variační forma - charakteristické znaky a užití.Rozdělení hudebních nástrojů. Nástrojové skupiny symfonického orchestru - smyčce, dřeva, žestě, bicí. Charakteristické znaky. Elektronické hudební nástroje.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti hudební teorie, je schopen zapisovat a číst noty v houslovém a basovém klíči, umí rozlišovat a tvořit základní intervaly, stupnice a akordy.Student je schopen jednoduchým způsobem doprovodit (zharmonizovat) snadnou píseň.Student dokáže upravit jednoduchý hudební (rytmický) doprovod pro skupinu dětí.Student rozvíjí své hudební schopnosti a dovednosti při hře na nástroj (klavír, kytara)

Literatura

Modr A. Hudební nástroje. Praha: Supraphon, 1982. Bláha B. Hudební nauka jinak. Praha: Firma Bláha, 1992. Kolafa J. Hudební nauka pro nehudebníky. Praha. AMU Praha, 1999. Grigová V. Základní hudební znalosti. Olomouc: Alda, 1998. Zenkl L. ABC hudební nauky. Praha: Supraphon, 1991. Grigová V. Všeobecná hudební nauka. Olomouc: Alda, 2001.

Požadavky

90% účast na semináři, aktivita ve výucepísemný test získaných znalostí

Garant

Mgr. Karel Ochozka

Vyučující

Mgr. Karel Ochozka