Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy literární a dramatické výchovy (KPD / KZLDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KZLDV - Základy literární a dramatické výchovy, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy literární vědy (s ukázkami z literárních děl - texty jsou vybrány ze základních děl světové literatury a literatury pro děti a mládež). Literární výchova jako multifunkční esteticko-výchovný proces. Cíle literární výchovy.2. Otázky literární vzdělanosti. Vztah literární vědy a literární výchovy.3. Rozvoj a kultivace čtenářství, čtenářské zájmy a kompetence.4. Specifičnost didaktických principů v literární výchově.5. Výukové strategie. Motivační strategie.6. Tradiční a aktivizující metody (např. četba, metody kritického myšlení, metodika reflexe, reprodukční aktivity, průpravné hry, cvičení, improvizace).7. Didaktická interpretace textu v procesu komunikativní literární výchovy. Specifičnost principů didaktické interpretace.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice literární a dramatické výchovy.

Literatura

Hník, O. Hravá interpretace v hodinách čtení a literární výchovy. Jinočany: H§H, 2007. Culler, J. Krátký úvod do literární výchovy. Brno: Host, 2002. Gejdušová, I. Komplexnost ve výuce literární výchovy. Ostrava: OU, 2008. Beránková, E. Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla. Plzeň: Fraus, 2002.

Požadavky

Vypracování seminární práce na zadané téma (úzké propojení teorie a praxe) podle požadavků vyučujícího. Znalost literatury.

Garant

Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.