Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa škol a školských zařízení (KPD / LŠ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / LŠ - Legislativa škol a školských zařízení, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A. Úvod do problematiky, základní pojmy. Ideové zdroje a zdroje práva ve školství. Systém právních norem.B. Koncepční dokumenty vymezující oblast fungování výchovy a vzdělávání v ČRC. 563/2004 Sb., zákon o pedagogických pracovnících a vybrané prováděcí předpisyD. 561/2004, školský zákon a vybrané prováděcí předpisyE. 109/2002 Sb., zákon o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy...F. Základní kurikulární dokumentyG. Problematika vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. Legislativní rámec integrace dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení.H. Školská zařízení, zájmové vzdělávání, mládež a volný časI. Ústavní a ochranná výchova ve školských zařízeních; preventivně výchovná péče ve školských zařízeních a související témata.J. Úmluva o právech dítěte

Získané způsobilosti

Studenti získají tyto znalosti a dovednosti:- znalost základních dokumentů tvořících koncepční a legislativní rámec fungování škol a školských zařízení- dovednost orientovat se v právních dokumentech, vyhledávat aktuální (novelizovaná) znění jednotlivých norem aj.

Literatura

MŠMT. Národní program rozvoje vzdělávání v České republice; Bílá kniha. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2001. ISBN 80-211-0372-8.Zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů. Zákon 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). Zákon 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. MŠMT. Každoročně aktualizovaný seznam platných předpisů v rezortu školství, mládeže a tělovýchovy zveřejňovaný v sekci výuka/Jíra. MŠMT. Prováděcí předpisy k jednotlivým zákonům. MZV. 104/1991 Sb. Úmluva o právech dítěte.

Požadavky

- prostudování povinné literatury- Zpracování seminární práce na zadané téma v rozsahu 6 - 8 stránek

Garant

Mgr. Karel Ochozka

Vyučující

Mgr. Karel Ochozka