Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika zpěvu a hudby (KPD / MZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / MZ - Metodika zpěvu a hudby, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologické, pedagogické a sociální aspekty hudebních činností- Hudební schopnosti, jejich klasifikace a vývoj- Hudební dovednosti a problematika jejich rozvoje- Základní faktory rozvoje hudebně tvořivého myšleníZákladní otázky pedagogické komunikace v hudební výchově- Metody, zásady,principy a styly práce pedagoga- Sociálně psychologické dovednosti učitele- Základní otázky komunikace se žákem (žáky)Základy hlasové výchovy- Hlasové ústrojí, Dechová cvičení, Hlasová cvičení- Artikulační technika, Přednes, Hlasová hygienaRozvíjení rytmického cítění u dětí - Rytmické hry, Bubnování, Rytmus a řečPísně jako námět dramatického dějePoslech a relaxaceElementární hudební nástroje

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z oblasti HV, které vychází z nejnovějších trendů se zaměřením na zařízení nabízející volnočasové aktivity a ZUŠ.Student je seznámen se základní problematikou hudebnědidaktické teorie v kontinuitě s hudebněvýchovnou praxí.Student se orientuje v psychologických, pedagogických a sociálních aspektech hudebních činností.Student navrhuje konkrétní postupy při rozvoji rytmického a melodického cítění u dětí.Student je schopen uplatnit poznatky ze základů hlasové výchovy v praxi.

Literatura

Jonášová, L.; Mařík, A. F. Abeceda hlasových cvičen. Praha: Panton, 1971. Beilová, V. Barevné cinkání. Cheb: Music Cheb, 1997. Knopová, B. Činnosti hudebně pohybové v systému hudebního vzdělávání na ZŠ a SŠ : didaktika hudební výchovy. Brno: MU Brno, 2005. Havelková, K., Chládková, B. Didaktika HV. Brno: PdF MU Brno, 1995. Michels, U. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Lidové noviny, 2000. Holas, M. Hudební pedagogika. Praha: AMU Praha, 2004. Tichá, A. Učíme děti zpívat. Praha: Portál, 2005. Šimanovský, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha, Portál, 1998. Šimanovský, Z., Tichá, A. Lidové písničky a hry s nimi. Praha: Portál, 2007. Holas, M. Malý slovník základních pojmů z hudební pedagogiky a hudební psychologie. Praha: AMU Praha, 2001. Češková, O. Pěvecká výchova. Praha: AMU Praha, 1998.

Požadavky

90% docházka, aktivita ve výuce, samostudium

Garant

Mgr. Karel Ochozka