Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobé koncepce výchovy a vzdělávání (KPD / NDPED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / NDPED - Soudobé koncepce výchovy a vzdělávání, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět tematicky pokrývá tyto okruhy:I. Historické souvislosti vývoje pedagogického myšlení- výchova a vzdělávání v kulturách starověku- od Karolinské renesance po renesanci- od renesance k osvícenství- 19. století- 20. století a současnostII. Soudobé koncepce výchovy a vzdělávání- postmoderní (poststrukturalistická) kritika školy jako nástroje politické moci- personalistické teorie a pedocentrismus- materiálně-technologické teorie výchovy a vzdělávání, výchova jako nástroj ekonomické (re)produkce- esencialismus, výchova jako nástroj kulturní (re)produkce- akademické koncepce vzdělávání- spiritualistické koncepce výchovy- kognitivně-psychologické teorie výchovy a vzdělávání- sociálně-kritické koncepce výchovy a vzdělávání- postpedagogické odmítnutí výchovy- "Mé pedagogické krédo": heteronomní vs. autonomní pojetí výchovy; subjektivní pedagogická antropologie; tradicionalismus vs. progresivismus; cíle výchovy a vzdělávání (utilitarismus, akademismus, idealismus, utopismus, spiritualismus); odpovědnost ve výchově a vzdělávání

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí:- znalosti o významných pedagogických koncepcích a myšlenkách významných filozofů/pedagogů minulosti a současnosti;- znalosti o historických souvislostech a návaznostech myšlenek jednotlivých autorů; - dovednost promýšlet aktuální problémy výchovy a vzdělávání ve vztahu k různým ideovým (hodnotovým) východiskům a vědomě utvářet vlastní zdůvodněné pedagogického myšlení.

Literatura

http://www2.tf.jcu.cz/~bauman/KPD_NDPED_KDPED/Citanka_povinny_studijni_text.pdfKasper T., Kasperová D. :. Dějiny pedagogiky. Praha: Grada, 2008. Cipro, M. Encyklopedie prameny výchovy: Galerie světových pedagogů I-III. Praha: vlastním nákladem, 2002. ISBN 80-238-7452-7.Bertrand, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-216-5.Jůva, V. sen. a jun. Stručné dějiny pedagogiky. Brno: Paido, 1998. Zelina, M. Teórie výchovy alebo Hľadanie dobra. Bratislava: SPN, 2004. Kaščák, O.; Pupala, B. Výchova a vzdelávanie v základných diskurzoch. Prešov: Rokus, 2009.

Požadavky

Studenti jsou povinni:1. prostudovat studijní text (Čítanka k dějinám pedagogického myšlení, k dispozici v el. podobě viz odkaz níže);2. osvojit si přednášenou látku;3. vypracovat a včas odevzdat esej.Zkouškou se rozumí hodnocení eseje, který student samostatně vypracuje.Náležitosti eseje:1. Rozsah: 3-6 normostran (4.500 - 9.000 znaků bez mezer, počítá se vlastní text bez případného záhlaví a seznamu použité literatury).2. Obsah: student si po prostudování povinné literatury zvolí jedno z nabízených zadání (seznam témat je zveřejněn viz odkaz níže). Student stručně formuluje základní teze a rozvede jejich argumentaci (zdůvodnění vlastního názoru), zohlední historickou perspektivu problému (uvede příklady myslitelů, kteří se z různých úhlů pohledu daným problémem zabývali, porovná jejich myšlenky s vlastní argumentací).Podmínky odevzdání eseje:1. eseje se zasílají v elektronické podobě (formát docx, odt nebo pdf) na e-mail: bauman@tf.jcu.cz2. termín odevzdání: nejpozději do 25. ledna (poté budou eseje vyhodnoceny, v případě hodnocení "nevyhověl(a)" je možné zaslat opravenou verzi do 10. února)Hodnotící kritéria:1. Obsahová úplnost: relevance (esej se vyjadřuje ke zvolenému problému), argumentace (esej pouze nepředkládá tvrzení, ale náležitě je zdůvodňuje, zohledňuje více perspektiv problému), konfrontace vlastního názoru s historickou perspektivou problému (názory myslitelů, alternativní odpovědi na řešenou otázku, které se v dějinách objevily).2. Formální náležitosti: přiměřený rozsah, jazyková správnost, náležité odlišení myšlenek vlastních od převzatých.Důvodem pro vrácení eseje k přepracování (hodnocení "nevyhověl(a)") může být jak stránka obsahová, tak formální.Výsledná známka je počítána takto:100 - 92 bodů ... výborně91 -- 84 bodů ... výborně minus83 -- 76 bodů ... velmi dobře75 -- 68 bodů ... velmi dobře minus67 -- 60 bodů ... dobře59 -- 0 bodů ... nevyhověl(a)

Garant

PaedDr. Petr Bauman, Ph.D.doc. ThDr. Rudolf SVOBODA, Th.D.prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.

Vyučující

PaedDr. Petr Bauman, Ph.D.doc. ThDr. Rudolf SVOBODA, Th.D.prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.