Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogické aspekty soc. práce s mládeží (KPD / PEAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / PEAS - Pedagogické aspekty soc. práce s mládeží, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata:otevřená práce s mládežíspolupráce pedagogiky a sociální prácelegislativní obtížeanimace jako výchovný přístupprincip participacepropojení pedagogických principů se sociální pracíPostup práce v ak. roce 2015/2016:Říjen - Základní pojmy (mládež, edukace, sociální pedagogika); pedagogika v práci sociálního pracovníka; vztahy příbuzných disciplín, legislativní potíže, princip participaceListopad - Základní pedagogické přístupy v práci s mládeží, otevřená práce s mládeží a nízkoprahovostProsinec a leden - Metody informální edukace (animace, informal education, Sozialraumpädagogik)

Získané způsobilosti

znalost pedagogických principů otevřené (nízkoprahové) práce s mládeží

Literatura

KAPLÁNEK, M. Animace. Praha, 2013. ISBN 978-80-262-0565-4.Martinek, M. a kol. Praktická teologie pro sociální pracovníky. Praha 2008. Svoboda, M. Sociálně-pedagogické přístupy práce s "neorganizovanou mládeží" v nízkoprahových zařízeních a otevřených klubech pro děti a mládež. České Budějovice, 2007. Kaplánek, M. (ed.). Výchova a volný čas. Sborník příspěvků 1. mezinárodní konference o výchově a volném čase. Č. Budějovice JU, 2006.

Požadavky

znalost principů otevřené práce, přístupu animace a principu participaceKonkretizace požadavků ke zkoušce v ak. r. 2015/2016Student při zkoušce prokazuje podrobnou znalost následujících okruhů:1. Mládež a její specifika2. Zásady otevřenosti a nízkoprahovosti3. Porovnání historie a současného přístupu sociální pedagogiky a sociální práce4. Místo pedagogiky v práci s mládeží (youth work)5. Britský model "informal education"6. Německý model "Sozialraumpädagogik"7. Francouzský model: L´animation socioculturel8. Italský (salesiánský) model: L´animazione culturale9. Osobnostní požadavky na sociálního pracovníka pro práci s mládeží10. Výchovný projekt v práci s mládežíZásady hodnocení:1 - student zná problematiku, do hloubky ji chápe a umí ji přesně vysvětlit1,5 - student zná problematiku, chápe ji a umí ji vysvětlit2 - student zná problematiku, prokáže bezchybné znalosti, ale neprokáže hlubší porozumění2,5 - student prokáže znalost problematiky, ale s nepřesnostmi3 - student prokáže s pomocí zkoušejícího znalost problematiky, ale s nepřesnostmi4 - ve znalostech studenta jsou závažné mezery

Garant

doc. Michal Kaplánek, Th.D.

Vyučující

doc. Michal Kaplánek, Th.D.