Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogové ve starověku (KPD / PVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / PVS - Pedagogové ve starověku, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Společenská role a poslání prvních učitelů. Hebrejská výchova - výchova v rodině a učení rabínů, studijní metody, charakteristika učitelů a žáků, Talmud. Antická výchova a vzdělávání - mýticko-básnické období, pojem paidagogos, pedagogové na úsvitu vědy. Smysl výchovy u Platóna, cíle výchovy u Aristotela. Řečnické školy. Helénská výchova. Učitelství v Novém zákoně. Učitelství tzv. apoštolských otců a církevních apologetů. Kapadočtí Otcové, učitelství církevních Otců. Antiochijská a alexandrijská škola.

Získané způsobilosti

porozumět pramenům " náboženské výchovy" dějin pedagogiky," filosofie výchovy" teologie rané církveInterpretovat počátky křesťanské výuky.Diskutovat otázky křesťanské výuky vzhledem k současným duchovním potřebám.

Literatura

Kučera, Z., Štverák, V. a kol. Chrestonatie z dějin pedagogiky. Praha: Karolinum, 1999. Augustin. Křesťanská vzdělanost. De doctrina christiana. Praha: Vyšehrad, 2004. Kratochvíl, Z., Bouzek, J. Od mýtu k logu. Praha: Hermann a synové, 1994. Rádl, E. Dějiny filosofie. Starově a středověk. Praha: Votobia, 1998. Basil z Cesareje. Devět kázání o stvoření světa. Praha: Oikúmené, 2004. Augustin. Katechetické spisy. Praha: Krystal OP, 2005. Jeroným. Legendy o pousevnících. Praha: Oikúmené, 2002. Aristotelés. Metafyzika. Praha: P. Rezek, 2003. Cyril Jeruzalémský. Mystagógické katechese. Velehrad: Refugium, 1997. Kongregace pro katolickou výchovu. Náboženský rozměr výchovy v katolické škole. Praha: ČBK, 1994. Tertullianus. O hrách. Praha: Oikúmené, 2004. Augustin. O pořádku, o učiteli. Praha, Česká akademie věd a umění, 1942. Cicero. O povinnostech. Praha: Svoboda, 1970. Putna, M. C. Órigenés z Alexandrie. Praha: Torst, 2001. Kléméns Alexandrijský. Pobídka Řekům. Praha: Herrmann a synové, 2001. Svobodová, Z. Pojem "učitel" v Novém zákoně. Platón. Prótagoras, Ústava, Faidón, Politikos Politikos (české překlady F. Novotného vydává nakladatelství OIKOYMENH). Praha: Oikúmené, 1992. Karfíková, L. Řehoř z Nyssy. Praha: Oikúmené, 1999. Platón. Ústava. Praha: Oikúmené, 2001. Kratochvíl, Z. Výchova, zřejmost, vědomí. Praha: Herrmann a synové, 1995. Augustin. Výklad k prvnímu listu sv. Jana. praha: Česká katolická charita, 1989.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, studium literatury, příprava referátu, v případě neaktivní účasti na semináři: vypracování a odevzdání eseje(6-8 normostran) - téma a studijní literaturu schvaluje vyučující.Veškeré práce pro splnění zápočtu musí být odevzdány vyučující nejpozději 15 pracovních dnů před koncem zkouškového období.

Garant

PhDr. Zuzana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Svobodová, Ph.D.