Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy literární a dramatické výchovy (KPD / ZLDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / ZLDV - Základy literární a dramatické výchovy, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy literární vědy (s ukázkami z literárních děl - texty jsou vybrány ze základních děl světové literatury a literatury pro děti a mládež). Literární výchova jako multifunkční esteticko-výchovný proces. Cíle literární výchovy.2. Otázky literární vzdělanosti. Vztah literární vědy a literární výchovy.3. Rozvoj a kultivace čtenářství, čtenářské zájmy a kompetence.4. Specifičnost didaktických principů v literární výchově.5. Výukové strategie. Motivační strategie.6. Tradiční a aktivizující metody (např. četba, metody kritického myšlení, metodika reflexe, reprodukční aktivity, průpravné hry, cvičení, improvizace).7. Didaktická interpretace textu v procesu komunikativní literární výchovy. Specifičnost principů didaktické interpretace.8. Historie dětské divadlo, dramatická výchova.9. Teorie dramatické výchovy co je DV, hodnoty a cíle DV, zdroje DV.10. Termíny užívané v DV cvičení, hra, dramatická hra, strukturované drama.11. Principy DV zkušenost, prožívání, hra, tvořivost, psychosomatická jednota, partnerství.12. Dramatická výchova jako metoda a její využití, jako výukový předmět.13. a 14. Strukturované drama, osobnostní a sociální rozvoj a výchova umělecká.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice literární a dramatické výchovy.

Literatura

Hník, O. Hravá interpretace v hodinách čtení a literární výchovy. Jinočany: H§H, 2007. Culler, J. Krátký úvod do literární výchovy. Brno: Host, 2002. Gejdušová, I. Komplexnost ve výuce literární výchovy. Ostrava: OU, 2008. Beránková, E. Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla. Plzeň: Fraus, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, průběžné vypracování zadávaných úloh.

Garant

Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.Mgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.