Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky volného času (KPD / ZPVČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / ZPVČ - Základy pedagogiky volného času, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) pedagogika volného času jako odpověď na "problém volného času" (západní Evropa)2) Freizeitpädagogik" a "leisure studies" (německá a anglosaská oblast; pedagogika a/nebo rekreologie)3) tradice pedagogiky volného času v ČR a na Slovensku (pokračování tzv. "mimoškolní pedagogiky")4) volný čas dětí a mládeže - výsledky výzkumů a z toho vyplývající priority pedagogiky volného času5) cíl pedagogiky volného času (z hlediska integračního pojetí volného času H. Opaschowského)6) specifické metody pedagogiky volného času - přehled (informativní poradenství, komunikativní animace, participativní plánování)7) sportovní a zájmová činnost dětí a mládeže v ČR8) práce s mládeží z hlediska legislativy ČR

Získané způsobilosti

Studenti se setkávají s různými přístupy k pedagogice volného času, učí se tyto přístupy srovnávat a vytvářet jejich syntézu.

Literatura

Pávková, J. et al. Pedagogika volného času. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-711-6.Kaplánek, M.:. PVČ 1. Výukové CD. KAPLÁNEK, M. Specifické přístupy a metody pedagogiky volného času. In Výchova a volný čas. České Budějovice, 2006. HOFBAUER, B. Vývoj, současný stav a výhled pedagogiky volného času v České republice. In Výchova a volný čas. Sborník příspěvků 1. mezinárodní konference o výchově a volném čase. České Budějovice, 2006. Vážanský, M. Základy pedagogiky volného času. Brno: Print-Typia, 2001. ISBN 80-863-8400-4.Hofbauer, B.:. Děti, mládež a volný čas. Praha, Portál, 2004. Sak, P. Proměny české mládeže. Česká mládež z pohledu sociologických výzkumů. Praha, Petrklíč, 2000.

Požadavky

seminární práce v rozsahu 8-10 stran (odborná reflexe problematiky souvisejici s PVČ)prezentace záměru seminární práce na semináři + vedení diskuseoponentský posudekústní zkouškaHodnocení:Celkově je možné získat 100 bodů, z toho 30 z průběžného hodnocení, 70 u zkoušky10 - prezentace15 - vedení diskuse5 - účast na seminářích (v případě 100% docházky)________________________35 - obhajoba seminární práce35 - zkouška - rozprava na odborné téma z PVČ

Garant

Mgr. Richard MACKŮ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Richard MACKŮ, Ph.D.