Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biblická etika (KTEO / BIET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / BIET - Biblická etika, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je strukturován podle žánrů, jež jsou v Bibli obsaženy. zabývá se etickým potenciálem těchto žánrů a způsobem, jak je číst z etického hlediska:1) Obecný úvod do problematiky biblické etiky2) Etika v zákonících Starého zákona3) Etika vyprávění4) Etika v prorockých textech Starého zákona5) Etika v mudroslovných textech6) Etika v evangeliích - Ježíšův život a jeho učení7) Etika v novozákonní korespondenci (tj. v Pavových a katolických listech)V první části kurzu se na setkáních probírají jednotlivé žánry a jejich etický potenciál a také jednotlivé příklady.Druhá část kurzu je věnována hodnocení seminárních prací studentů a společnou diskuzí nad nimi.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v otázce etiky, jak na ni nahlíží biblické (starozákonní i novozákonní) texty, a bude umět interpretovat biblické texty s ohledem na etickou tematiku.

Literatura

Fee, Gordon D. - Stuart, Douglas. Jak číst Bibli s porozuměním. Praha, 1997. ISBN 80-85495-66-x.Pacner Stanislav - Herciková Pavla Edita - Mackerle Adam. Podněty starozákonní literatury pro výchovu a formaci. Olomouc, 2011. ISBN 9788024429106.LOHSE, E. Teologická etika Nového zákona. Bratislava: Serafín, 2008. Lewis, C. S. Problém bolesti . Papežská biblická komise. Bible a morálka. Barton, John. Etika a Starý zákon. Mlýn, Jihlava. http://www2.tf.jcu.cz/~mackerle/dl/Mackerle_Amos_BB.pdf

Požadavky

Student odevzdá kvalitní seminární práci na vybrané téma. V práci student zpracuje etické téma či etická témata alespoň ve třech textech, které zastupují tři odlišné žánry biblických textů, a to tak, aby současně pokryl jak Nový, tak i Starý zákon. Volba tématu a konkrétních textů stejně jako odevzdání práce probíhá přes internetový portál Moodle. Tam se také nacházejí aktuální data volby a odevzdání a další detaily.

Garant

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.

Vyučující

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.