Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biblická etika (KTEO / KBIET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KBIET - Biblická etika, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah vychází z biblického pojetí etiky coby smluvního vztahu mezi Bohem a člověkem. Kurz sleduje stejnou osnovu jako dokument Papežské biblické komise Bible a morálka". Je soustředěn do deseti hlavních témat:1) Povaha a cíle kurzu. Definice hlavních pojmů.Povinný doplňující text: LEWIS, C. S. "Problém bolesti", kap. 1.2) Etika vycházející ze stvoření.Povinné doplňující texty: Gen 1,1-2,4; Ž 104.3) Biblická etika jako etika smlouvy. Smlouva s Noem.Povinné doplňující texty: Gen 8,15-9,17; Chalupa, P. Dynamika smlouvy v deuteronomistickém zpracování dějin, s. 19-30.4) Smlouvy s Abrahámem, Jákobem a Mojžíšem. Desatero, legislativní kodexy. Obnova smlouvy.Povinné doplňující texty: Ex 20; Dt 5; Joz 24.5) Prorocké knihy a jejich hodnocení smlouvy a důsledků. Kolektivní odpovědnost. Nová smlouva u Jeremjáše.Povinné doplňující texty: Ez 20; Am 2,6-16; Krejčí, J. Souručenství viny v bibli6) Mudroslovné knihy a jejich etika. Jób a otázka vztahu mezi etickým chováním a Boží odplatou.7) Nová smlouva, Nový zkon. Synoptici, Boží království. Janovy spisy.Povinné doplňující texty: Mt 5-7; Schnackenburg, R. Všechno zmůže, kdo věří, s. 68-89.8) Pavel z Tarzu a jeho listy.Povinné doplňující texty: 1Kor 5-15.9) Tresty, nebo sankce? Odpuštění.10) Eschatologická perspektiva etického jednání.Povinné doplňující texty: Mt 25,1-46; Lk 16,19-31.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v otázce etiky, jak na ni nahlíží biblické (starozákonní i novozákonní) texty.

Literatura

Papežská biblická komise. Bible a morálka. Barton, John. Etika a Starý zákon. Mlýn, Jihlava. Lewis, C. S. Problém bolesti .

Požadavky

1) Zvládnutí látky z přednášek a povinné (základní) literatury (kterou je dokument Papežské biblické komise "Bible a morálka"). 2) Doplňovat přednášky během semestru dodatečnou dílčí literaturou (viz obsah kurzu).Tyto znalosti se ověřují závěrečným testem.

Garant

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.

Vyučující

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.