Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vztah církve a státu v letech 1938-1989 (KTEO / KCST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KCST - Vztah církve a státu v letech 1938-1989, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah nacismu ke křesťanství v Německu a okupovaných oblastech v letech 1938 - 1945, konkordát s Říší, vypovězení konkordátu s Rakouskem po jeho anšlusu, vztah ke katolicismu v Generálním gouvernmentu, doklady o pronásledování církve státní mocí na území Protektorátu Böhmen und Mähren - administrativní zásahy, persekuce duchovních, persekuce laiků a to české národnosti i německé národnosti, vztah komunismu ke křesťanství v SSSR před rokem 1938 a za druhé světové války, komunistický režim v naší vlasti a jeho vztah ke křesťanství v letech 1948 -1989, persekuce jednotlivých duchovních a laiků v regionu na základě svědectví archivních materiálů.

Získané způsobilosti

Student je schopen popsat a interpretovat vztahy mezi církví a státech v letech 1938-1989.

Literatura

Brno. 1993. Weis, M. Minutěnky vzpomínek na pastýře lidu svého. Praha, 1995. Vaško, V. Neumlčená I. a II. Praha. Kaplan K. Stát a církev v Československu. 1948.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, osvědčení znalostí v závěrečném kolokviu

Garant

prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.

Vyučující

prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.