Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba a výklad knihy Daniel (KTEO / KČVKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KČVKD - Četba a výklad knihy Daniel, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Kniha Daniel: vznik, podoba, jazyk, ?- Dvorské příběhy: jejich vznik, obsah, poselství ?- Starozákonní a židovská apokalyptika- Danielova vidění a vztah k apokalyptice- Deuterokanonické dodatky- Recepce knihy Daniel v Novém zákoně- Výběr recepce knihy Daniel v křesťanství

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v knize Daniel. Student se naučí celkovému přístupu k biblickým textům

Literatura

MACKERLE, Adam. Danielovy dvorské příběhy jako vzor chování Žida uprostřed pohanské společnosti (Dan 1-6). str.42 - 55. "Studia Theologica" 1/2007, Olomouc, 2007. SCHÄFER, Peter. Dějiny Židů v antice: od Alexandra Velikého po arabskou nadvládu. Praha: Vyšehrad, 2003. SOUŠEK, Zdeněk. knihy tajemství a moudrosti. Mimobiblické židovské spisy:pseudoepigrafy. Sv.I-III. Praha: Vyšehrad 1998,1999, 1998. HORŇANOVÁ, Sidonia. Židovská apokalyptika: úvod do pseudoepigrafických, kumránských a merkavotických textov. Bratislava: Univerzita Komenského Bratislava, 2007. ISBN 978-80-223-2274-4.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, seminární práce, zápočtový test

Garant

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.

Vyučující

ThLic. Adam Mackerle, Th.D.