Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o duchu svatém a milosti (KTEO / KNDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KNDM - Nauka o duchu svatém a milosti, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam a užití pojmu milost, biblické základy nauky o milosti ve Starém a Novém zákoně, spor o milost mezi Pelagiem a Augustinem, protestantská teologie a Tridentský koncil, teologická reflexe a současná nauka církve.Biblické základy učení o Duchu svatém, patristická teologie a koncily zabývající se otázkou Ducha svatého, interpretace pojmu "Filioque" v Západní a Východní církvi, II. vatikánský koncil, teologická reflexe a stanovisko magisteria církve

Získané způsobilosti

Student bude znát základny učení katolické církve o Duchu svatém a milosti.

Literatura

Pospíšil, C. V. Dar Otce i Syna, základy systematické pneumatologie. Olomouc: Matice cyrylometodějská, 1999. Dolista, J. Věřím v Ducha svatého. Základy Pneumatologie. Kostelní vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. Schmaus, M. Život milosti a milostiplná. Brno, 1993. Kasper, W. Der Gott Jesu Christi. Mainz, 1982. Jüngel, E. God as the Mystery of the World. Washington: University Press of America, 1983. Schumacher, J. Tajemství trojjedinného Boha. Křesťanská víra ve světle současné teologie. Praha: Česká křesťanská akademie, 1993. LaCugna, M. C. Trojiční tajemství Boha. Systematická teologie 1-3. Brno: CDK, 1996.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

Zdeněk Mareš, Th.D.

Vyučující

Zdeněk Mareš, Th.D.