Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologická antropologie (KTEO / KTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KTA - Teologická antropologie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Člověk, bytost hledající sebe sama1. Pojmové a obsahové vymezení teologické antropologie2. Obrazy člověka, antropologie jako diskurzy o člověku3. Kategorie prázdného místaII. Teologická antropologie v křesťansko-biblické tradici4. Biblické pojetí člověka5. Odraz stvoření - antika6. Duše jako forma těla - středověk7. Autonomní člověk - novověkIII. Základy života: vybrané antropologické konstanty8. Tělesnost - život v těle a duši9. Vztahovost - život ve vztahu10. Činorodost - život v práci11. Smysluplnost - život ve smysluIV. Člověk jako hraniční bytost12. Člověk a jeho smrt13. Ve stínu zla14. Ztráta životního smyslu15. Budoucnost člověka - antropologicko-eschatologický výhled

Získané způsobilosti

Student bude schopen vytvořit citlivost pro antropologickou problematiku a důstojnost člověka.

Literatura

Sokol, J. Člověk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnu. Portál, Praha, 2004. Sokol, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Portál, Praha, 2002. Boublík, V. Teologická antropologie. Kostelní Vydří, 2001. Küng, H. Být křesťanem. Křesťanská výzva. CDK, Brno, 2000. Coreth, E. Co je člověk? Základy filosofické antropologie. Zvon, Praha, 1994. Ondok, J.P. Člověk a příroda. Hledání etického vztahu. Karmelitánské nakl., Kostelní Vydří, 1998. Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. O smyslu života v zrcadle dějin (kapitoly z dějin morální filosofie). Ježek, Praha, 1993. Eliade, M. Dějiny náboženského myšlení I, II. OIKOYMENH, Praha, 1996. Bolest a naděje. Deset esejů o osobním zrání. Vyšehrad, Praha, 1992. Sölle, D. Fantazie a poslušnost. Kalich, Praha, 2008. Lewis, C. S. K jádru křesťanství. Návrat, Praha, 1993. Küng, H. Mozart: stopy transcendence. CDK, Brno, 2002. Vácha, M.O. Návrat ke Stromu života. Evoluce a křesťanství. Cesta, Brno, 2005. Scheler, M. O studu. Mladá fronta, Praha, 1993. Skalický, K. Po stopách neznámého Boha. Náboženství a Bůh v novodobém religionistickém bádání. Trinitas, Svitavy, 2011. Ondok, J.P. Přírodní vědy a teologie. CDK, Brno, 2001. Guardini, R. Svět a osoba. Trinitas, Svitavy, 2005. Palouš, R. Světověk. Vyšehrad, Praha, 1990. Fromm, E. Umění milovat. Orbis, Praha, 1996. Derrida, J. Víra a vědění. Mladá fronta, Praha, 2003.

Požadavky

Ústní zkouška + reference o konkrétně přečtené knize k danému tématu s vlastnoručně psanými výpisky.

Garant

Mgr. Lucie Kolářová, Dr. theol.

Vyučující

Mgr. Lucie Kolářová, Dr. theol.