Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologická antropologie 2 (KTEO / KTA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KTA2 - Teologická antropologie 2, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2) Filosofické předpoklady - platonská a aristotelská antropologie, stoický humanismus, středověký a novověký pohled na člověka a jeho místo ve světě. Postkritická filosofie - antropologický význam jazyka, kritika karteziáského dualismu. Personalismus. Teologická antropologie ve vztahu k jiným antropologiím.3) Biblické předpoklady - repetitorium látky z 1. kursu.4-5) Patristická antropologie.6-7) Pravoslavná antropologie.8-9) Římskokatolická antropologie.10-11) Reformační antropologie.12) Ekumenická antropologie? Komparace.13) Antropologie mimokřesťanských náboženství.14-15) Aktuální antropologické problémy - podle zájmu studentů, např. člověk a práce, člověk a příroda, homosexualita, zlo v člověku, gender problematika...

Získané způsobilosti

Student bude schopen rozlišit základní typy křesťanských antropologií.

Literatura

Boublík, V. Teologická antropologie. null. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2001. ISBN null.Wolf, V. Lidská identita v proměnách. Olomouc, 2004. Mortensen, V. Theologie und Natirwissenschaft. Guttersloh, 1995.

Požadavky

Studium zadané literatury, ústní zkouška.

Garant

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.

Vyučující

PhDr. Bedřich JETELINA, Th.D.prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.