Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologie služby (KTEO / KTES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KTES - Teologie služby, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu Teologie služby, vymezení klíčových pojmů.Biblické zakotvení traktátu.Solidarita a služba v mimokřesťanských tradicích.Solidarita a služba v křesťanské tradici, dějinný přehled a současná situace.Solidarita a služba v kontextu christologie a soteriologie.Solidarita a služba v kontextu trinitární teologie.Souvislosti mezi křesťanskou vírou a solidaritou.Některá současná stanoviska - poselství II. vatikánského koncilu, nejnovějších papežských encyklik a souvisejících církevních dokumentů.Maria, služebnice Páně.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studenty s pojetím služby v křesťanském kontextu. Poskytuje jim biblické a dogmatické základy a přehled o dějinném vývoji i o současné situaci.

Literatura

Heller, Jan. Bůh sestupující : pokus o christologii Starého zákona. Praha : Kalich, 1994. Messina Rosario. Dějiny charitativní činnosti, Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. ISBN 80-7192-859-3.Benedikt XVL. Deus caritas est. Praha: Paulínky, 2006. ISBN 80-86949-03-6.Pospíšil, Ctirad Václav. Jako v nebi, tak i na zemi, Praha: Krystal OP, 2007. Praha: Krystal OP, 2007. ISBN 978-80-85929-99-7.Pospíšil, Ctirad Václav. Ježíš z Nazareta, Pán a Spasitel. Praha : Krystal OP, 2002. Léon-Dufour, Xavier. Slovník biblické teologie. Řím : Křesťanská akademie Řím, 1991. Mezinárodní teologická komise. Společenství a služba : lidská osoba stvořená k Božímu obrazu. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2005. Pospíšil, Ctirad Václav. Teologie služby : kniha (nejen) pro ty, kdo se věnují křesťanské charitě a diakonii. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2002. Congar, Yves J. Za církev sloužící a chudou. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1995.

Požadavky

Účast na přednáškách. Dobré zvládnutí látky.

Garant

Mgr. Kateřina BRICHCÍNOVÁ, Th.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina BRICHCÍNOVÁ, Th.D.