Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologie zjevení a teologie dějin (KTEO / KTZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KTZD - Teologie zjevení a teologie dějin, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Boží Zjevení v dějinách: východisko teologie Zjevení a teologie dějin. Boží jednání v dějinách mezi stvořením a eschatologií jako svorník dějin a klíč k jejich smyslu. Boží Zjevení a střed dějin. Zjevení je v dějinách, ale dějiny nejsou Zjevením (K.Barth). Oikonomie spásy.2) Teologie Zjevení:a) pojetí biblické teologieb) pojetí římskokatolické teologie na příkladu K.Skalickéhoc) pojetí pravoslavné teologie na příkladu S. Bulgakovad) pojetí evangelické teologie na příkladu W.Pannenbergae) ekumenický význam pojetí Zjevení a cesty ke konsensu - na příkladu textů ekumenických dokumentů, E.Schlinka a M. Haudelaf) dnešní diskuse o tématu Zjevení na příkladu R.Thiemanna3) Teologie dějin:a) Kolaps filosofie a teologie dějin v pol. 20. stol. a pokusy o znovuzaložení discipliny:b) Principiální přístup: W.Pannenbergc) Principiální přístup: H.U. v.Balthasard) V kontextu Augustinově - A. Marroue) V kontextu Lva Velikého - A. Bartnikf) V kontextu františkánské teologie Bonaventurovy - J. Ratzingerg) V biblickém kontextu - G.v.Rad, heilsgeschichtliche Theologie, apokalyptika jako teologie dějin? Novozákonní koncepty - LukášEv a Skutky, Římanům, novozákonní apokalyptika.h) V patristickém kontextu - J. Pelikani) V pravoslavné tradici - Moskva jako třetí Řím?j) Z filosofických podnětů - P.Ricouerk) Skalického interpretace dějin Evropy a českých dějinl) Pokus o ekumenickou teologii dějin.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost posuzovat různé koncepce a interpretace dějin.

Literatura

Pelikan, J. Credo, Chapter One: Continuity and Change in Creeds and Confessions, s.7-34)Chapter One: Continuity and Change in Creeds and Confessions, s.7-34). New Haven, 2003. Gerhard von Rad. Die deuteronomistische Geschichtstheologie in den Königsbüchern. Guersloh, 1947. Marrou, H.-I. Teológie dejín. Trnava, 1997.

Požadavky

Student si na základě literatury doporučené při konzultaci přednášejícím připraví tři témata z výše uvedených a jedno z nich prezentuje. Dále je schopen odpovědět na kontrolní otázky týkající se základních informací z témat jiných.

Garant

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.

Vyučující

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.