Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do náboženského myšlení (KTEO / KÚNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / KÚNM - Úvod do náboženského myšlení, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teologická fakulta a její poslání ve společnosti2. Základní terminologická průprava (religiozita, spiritualita, náboženství, teologie, sekularizace)3. Posvátné a profánní mezi lidským a božím4. Člověk a náboženství antropologické konstanty vztahu člověka k božství5. Zjevení, víra a náboženské společenství dynamika religiózně chápaného života6. Náboženství a sekularizace7. Rozum a víra8. Křesťanská teologie jako rozumová reflexe víry?9. Náboženská a křesťanská identita

Získané způsobilosti

- Znalost základních typů náboženského a sekulárního myšlení.- Terminologické znalosti potřebné pro aktivní účast v odborných i populárních debatách zabývajících se náboženstvím.- Znalost základních charakteristik a systému křesťanské teologie jako konkrétního příkladu náboženského myšlení typického pro náš kulturní kontext.- Znalost základní literatury o náboženství a křesťanské teologii.- Znalost základních charakteristik odborného náboženského textu.

Literatura

MUCHOVÁ, L. Budete mými svědky. Brno: Kartuziánské nakladatelství, 2011. SOKOL, J. Člověk a náboženství. Praha: Portál, 2004. JAN PAVEL II. Fides et ratio. Praha: Zvon, 1999. ŠTĚCH, F. Láska jako srdce teologie?. Caritas et Veritas, 1/2011, s. 24-29, 2011. MUCHOVÁ, L. ŠTĚCH, F. Mezi lidským a Božím: Udržitelnost křesťanské práce s mládeží v post-sekulární Evropě. Studia Theologica 14, č. 3 [49] (2012): s. 1 ? 12., 2012. LUŽNÝ, D. NEŠPOR, Z. R. (eds.). Náboženství v menšině. Praha: Malvern, 2008. SALAJKA, M. Orientační teologický slovník. Rychnov nad Kněžnou: Ježek, 2000. ELIADE, M. Posvátné a profánní. Praha: Česká křesťanská akademie, 1994. SALAJKA, M. Slovník náboženských a teologických výrazů a pojmů pro školu, pracovnu a dům. Praha: Církev československá husitská, 2001. CULIANU, I. P.; ELIADE, M. Slovník náboženství. Praha: Argo, 2001. SKALICKÝ, K. Současná křesťanská teologie aneb Pokus stručně představit bohovědu. Universum, 1/2004, s. 14-19., 2004. WALDENFELS, H. Světová náboženství jako odpovědi na otázku po smyslu života a světa. Praha: Zvon, 1992. ŠTĚCH, F. Tu se jim otevřely oči. Olomouc: Refugium, 2011.

Požadavky

- Účast na přednáškách,- prostudování povinné literatury,- absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. František ŠTĚCH, Th.D.

Vyučující

Mgr. František ŠTĚCH, Th.D.