Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologická antropologie 2 (KTEO / TA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / TA2 - Teologická antropologie 2, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. VYMEZENÍ TEOLOGICKÉ ANTROPOLOGIE1. Teologická antropologie jako věda, její vztah k jiným antropologiím (zejména k filosofické antropologii)2. Teologická antropologie a náboženství (křesťanství)3. Obraz člověka a obraz světa jako ústřední antropologické metaforyII. PŘEDPOKLADY ANTROPOLOGICKÉHO POROZUMĚNÍ4. Antropologický význam jazyka, souvislost s antropologickými konstantami5. Analýza pojmů (filosofie, metafyzika, personalismus, naturalismus, panteismus, dualismus, monismus, pluralismus, agnosticismus, ateismus, determinismus, teleologie, autonomie, epistemologie, etika, morálka, mravnost, hermeneutika, humanismus, idea, idealismus, realismus, racionalismus, materialismus, ideologie, kontingence, legitimita a legalita, objektivita, pragmatismus, technika, technokracie, relativismus, scientismus, pozitivismus, sekularizace, teodicea, atd.)6.-7. Filosofické předpoklady (platonská a aristotelská antropologie, stoický humanismus, středověký pohled na člověka a jeho místo ve světě, antropologický obrat, moderna a její antropologické výhledy, konec přirozené teologie a pád metafyzického myšlení, postmoderna jako výraz rezignace na jednotnou antropologii?)III. KŘESŤANSKÁ ANTROPOLOGIE8. Biblické pojetí (repetitorium látky z kurzu TA1 a prohloubení)9. Patristická antropologie10. Římskokatolická a pravoslavná antropologie11. Reformační antropologie12. Ekumenická antropologie? (komparace). Otázka antropologie mimokřesťanských náboženstvíIV. RELEVANCE TEOLOGICKÉ ANTROPOLOGIE13.-15. Aktuální antropologické problémy podle zájmu studentů (člověk ve vztahu k víře, člověk a práce, člověk a příroda, zlo v člověku, gender problematika, kultura nosná pro budoucnost, spravedlnost ve světě, otázky po smyslu lidského života, smrt atd.)

Získané způsobilosti

Student získá hlubší vhled do dané problematiky. Měl by rozumět podstatě křesťanského pojetí člověka a zároveň by měl být schopen rozlišovat základní typy křesťanských antropologií, popř. mimokřesťanských antropologických diskurzů.

Literatura

Sokol, J. Člověk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnu. Portál, Praha, 2004. Sokol, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Portál, Praha, 2002. Boublík, V. Teologická antropologie. Kostelní Vydří, 2001. Küng, H. Být křesťanem. Křesťanská výzva. CDK, Brno, 2000. Coreth, E. Co je člověk? Základy filosofické antropologie. Zvon, Praha, 1994. Ondok, J.P. Člověk a příroda. Hledání etického vztahu. Karmelitánské nakl., Kostelní Vydří, 1998. Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. O smyslu života v zrcadle dějin (kapitoly z dějin morální filosofie). Ježek, Praha, 1993. Eliade, M. Dějiny náboženského myšlení I, II. OIKOYMENH, Praha, 1996. Bolest a naděje. Deset esejů o osobním zrání. Vyšehrad, Praha, 1992. Sölle, D. Fantazie a poslušnost. Kalich, Praha, 2008. Lewis, C. S. K jádru křesťanství. Návrat, Praha, 1993. Küng, H. Mozart: stopy transcendence. CDK, Brno, 2002. Vácha, M.O. Návrat ke Stromu života. Evoluce a křesťanství. Cesta, Brno, 2005. Scheler, M. O studu. Mladá fronta, Praha, 1993. Skalický, K. Po stopách neznámého Boha. Náboženství a Bůh v novodobém religionistickém bádání. Trinitas, Svitavy, 2011. Ondok, J.P. Přírodní vědy a teologie. CDK, Brno, 2001. Guardini, R. Svět a osoba. Trinitas, Svitavy, 2005. Palouš, R. Světověk. Vyšehrad, Praha, 1990. Fromm, E. Umění milovat. Orbis, Praha, 1996. Derrida, J. Víra a vědění. Mladá fronta, Praha, 2003.

Požadavky

Studium zadané literatury, ústní zkouška.

Garant

Mgr. Lucie Kolářová, Dr. theol.

Vyučující

Mgr. Lucie Kolářová, Dr. theol.