Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Týdenní soustředění oboru TS (KTEO / UTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / UTS - Týdenní soustředění oboru TS, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je vyrovnání vědomostních předpokladů a praktických dovedností mezi studujícími - absolventy různých bakalářských oborů, teologických i neteologických, s důrazem na vytvoření základu pro společné studium teologických předmětů; uvedení do teologické práce a do osobní spirituality teologa1. Práce s texty - Písmo sv., dogmatické formulace, církevní dokumenty, klasické teologické texty, světské texty zajímavé z hlediska oboru teologie služby2. Teologická encyklopedie - vyjasnění pojmů v dialogu s účastníky: teologie, teologické disciplíny, služba, církev, společnost, stát, svět, člověk, kultura, ortodoxie a ortopraxe, charita, diakonie, sociální práce, pastorace, spiritualita, ekumenismus, náboženství, sekularizace, ateismus, moderna a postmoderna aj.3. Uvedení do teologické antropologie - biblické základy (jako předpoklad předmětu Teologická antropologie II.)4. Vita theologica - osobnost a životní styl teologa, osobní zbožnost, liturgická a ekklesiologická dimenze, společenská dimenze - rodina, obec, politické společenství, povolání k práci v církvi - vocatio interna et externa, zrání, zápasy a krize: tentatio - meditatio - oratio; vita activa et contemplativa ("ora et labora", "zápas a kontemplace"(R. Schutz), "mystika a politika" (J.B.Metz)) .

Získané způsobilosti

Celková způsobilost ke studiu daného oboru, zejména schopnost práce s textem a orientace v literatuře.

Literatura

Karl Lehmann . Duchovní jednání /. Kostelní Vydří , 1993. Vokoun, Jaroslav. Naslouchat teoložkám - tři kapitoly dle vlastního výběru. Brno, 2010. Karel Skalický. Radost a naděje / . Kostelní Vydří , 2000. Konferenz der bayerischen Pastoraltheologen (Hrsg.). Christliches Handeln : Kirchesein in der Welt von heute; pastoraltheologisches Lehrbuch / . Muenchen , 2004. Thomas F. O?Meara . Theology of ministry / . New York, 1999. Müller, Gerhard Ludwig. Dogmatika pro studium i pastoraci, . Kostelní Vydří , 2010. Pöhlmann, Horst Georg:. Kompendium evangelické dogmatiky. Ml ýn, 2002. Pavel Ambros. Křesťan a život ve světě : odkaz předkoncilní diskuse teologie "laikátu" a Druhého vatikánského koncilu dnešní praxi církve /. Olomouc, 1998. Albert Raffelt. Proseminar Theologie : Einführung in das wissenschaftliche Arbeiten und in die theologische Bücherkunde / . Freiburg , 1992. Fiorenza, Francis S. ? Galvin, John P. (vyd.): . Systematická teologie. Římskokatolická perspektiva 1-3, . Brno, 2000. Dermot A. Lane . The experience of God : an invitation to do theology / , . Dublin, 2003. Karl Barth. Uvedení do evangelické teologie /  . Praha, 1988.

Požadavky

Před účastí na blokovém týdenním semináři je student povinen na základě konzultace s vyučujícím prostudovat doporučenou literaturu a připravit si krátký referát na seminář. Student je povinen účastnit se aktivně semináře v celé délce - účast nelze nahradit jinými aktivitami. Kromě účasti na semináři se student kdykoli během zimního semestru dostaví k individuální konzultaci, kde prokáže, že se seznámil s látkou obsaženou v jednom přehledu systematické teologie ze seznamu doporučené literatury nebo s jinou učebnicí na základě předchozí dohody s vyučujícím.

Garant

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.