Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy českých církevních dějin (KTEO / ZČCD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEO / ZČCD - Základy českých církevních dějin, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Příchod Slovanů a jejich charakteristika; Sámova říše ve světle kroniky takřečeného Fredegara; počátky christianizace na našem území do příchodu Konstantina a Metoděje; Velkomoravská říše a její otazníky; počátky rodu Přemysla Oráče, Bořivoj + Ludmila, Václav + Boleslav; úsilí o založení biskupství v Praze; Přemyslovci a jejich mocenské ambice (Boleslav III., Jaromír, Oldřich); za královskou korunou, úspěšný Přemysl Otakar I. a jeho církevní politika; mocenské ambice Přemysla Otakara II.; Václav II. a jeho pokus založit univerzitu; Václav III. a problematika jeho vraždy v Olomouci; vláda Rudolfa Habsburského a Jindřicha Korutanského; válečník a diplomat Jan Lucemburský; Karel IV. a jeho doba. d. Předchůdci M. Jana Husa; vláda českého krále Václava IV.; M. Jan Hus - život a dílo; Kostnický koncil; Zikmund Lucemburský a výbuch revoluce, kompaktáta a jejich význam; Ladislav Pohrobek, Jiří z Poděbrad a Jagellonci na českém trůnu; Habsburkové nastupují; České království v období prvé rekatolizace; Stavovské povstání a vláda Fridricha Falckého; Bělohorské události očima exulantů; Období druhé rekatolizace, světla a stíny baroka; Vláda osvícenských panovníků Marie Terezie, Josefa II. a jejich církevní reformy; Velká francouzská revoluce, Napolen a jeho války, Vídeňský kongres - odraz v českých dějinách ; Revoluční rok 1848 - cesta od absolutistické monarchie k parlamentní demokracii; Rámcové shrnutí politického a církevního života Čech v druhé polovině 19. století a na počátku 20. století

Získané způsobilosti

Student prokáže znalost dějin křesťanství v českých zemích.

Literatura

Polc, Jaroslav. Česká církev v dějinách. Akropilis Praha. 1999. Weis Martin. Historie učitelka života. 1992. Kadlec, J. Přehled českých dějin, I.-II. Praha. 1991.

Požadavky

Znalost základních pojmů, orientace v děj. souvislostech.

Garant

prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.

Vyučující

prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.prof. PaedDr. ThLic. Martin Weis, Th.D.