Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe (SCHP) 1 (OPR / NODP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPR / NODP1 - Odborná praxe (SCHP) 1, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praxe probíhá v široké síti sociálních institucí (domovy pro matku a dítě, domovy důchodců, centra pro drogově závislé, zařízení pro tělesně, smyslově a mentálně handicapované, pečovatelská centra farních nebo diecézních charit apod.), veřejné správy (sociální referáty okresních úřadů, magistrátů a obcí, pracoviště probační a mediační služby) nebo v zařízeních školských a zdravotnických (oddělení dětské psychiatrie, kojenecké ústavy, dětské domovy, výchovné ústavy, apod.), jejichž provoz navazuje na opatření sociálního či charitativního druhu.Rozsah odborné praxe zohledňuje dosavadní zkušenosti i časové možnosti studentů dálkového studia. V průběhu celého studia student absolvuje 560 hodin přímé praxe v zařízení. Praxe probíhá v blocích na třech různých pracovištích (na každém z nich min. 40 hodin). Studentům, kteří v sociální oblasti pracují nebo v posledních dvou letech pracovali, může být část praxe uznána.Praxe je doprovázena metodickým seminářem, supervizí a průběžnou kontrolou portfolia, které si student zakládá na začátku studia a předkládá u bakalářské zkoušky.

Získané způsobilosti

Student získá informace o struktuře a legislativě organizace, orientuje se v situaci a potřebách klientů, získává profesní dovednosti v komunikaci a kontaktu s klientem, aktivně participuje při řešení případů. Předmět vede studenta k postoji respektu ke klientovi, citlivosti k etickým aspektům a zodpovědnosti v profesní roli.

Literatura

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. Havrdová, Z. Kompetence v praxi sociální práce. Praha: Osmium, 2008. ISBN 80-7262-532-1.Manuál praxe TF JU. Kahánková, J. Průvodce odborným praktickým vzděláváním v sociální práci : pro studující. Ostrava: Ostravská univerzita. Zdravotně sociální fakulta. Katedra sociální práce, 2007. ISBN 80-7368-468-6.Matoušek, O.; Koláčková, J.; Kodymová, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-818-0.Úlehla, P. Umění pomáhat: učebnice metod soc. praxe. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999. ISBN 80-85850-69-9.

Požadavky

Absolvování praxe v daném termínu a rozsahu, účast na supervizních seminářích k praxi, odevzdání zprávy, reflexe a potvrzení z praxe, plnění dílčích úkolů v průběhu praxe.Konkrétní požadavky pro daný semestr naleznou studenti na webových stránkách oddělění praxe.

Garant

Mgr. Magdalena EHRLICHOVÁ

Vyučující

Mgr. Magdalena EHRLICHOVÁ