Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování trv. udrž. systémů hosp. I (KAES / PUSH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAES / PUSH1 - Projektování trv. udrž. systémů hosp. I, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Krajina a venkovský prostor (vymezení, složky, struktura a potenciál). Struktura a funkce krajiny a její dynamika. Principy projekce venkovské krajiny, přístupové roviny řešení a krajinná typologie. Potenciál a kapacita krajinného prostoru. Základní směry krajinného plánování v ČR a v zahraničí. Historický vývoj vesnice a okolní krajiny, funkce a vliv krajiny. Prostorově-funkční management agroekosystémů, zásada biodiverzity, toky organismů v krajině a látkově-energetické toky, princip krajinných změn a stabilita krajiny, trvale udržitelný rozvoj - vymezení a hlediska, setrvalé zemědělství, produkční a mimoprodukční funkce půdy, principy multifunkčního zemědělství, systémy zemědělského hospodaření - konvenční - integrované a ekologické zemědělství, projekce trvale udržitelných systémů hospodaření - etapizace, průzkumné práce, analýza současného stavu, půdně-ekologická optimalizace zájmového území, prostorová a funkční optimalizace pozemků v krajině, hodnocení a bilance látkově-energetických toků v zemědělském subsystému, projektování přechodného období a cílového stavu, programy na ochranu a obnovu životního prostředí v zemědělství. Základní charakteristika obecných modelů udržitelného hospodaření v krajině s diferenciací podle půdně-ekologických podmínek ČR.

Literatura

Moudrý, J., Konvalina, P., Moudrý, J. jr., Kalinová, J. Ekologické zemědělství. JU ZF v Č. Budějovicích, 2007. Moldan, B. Indikátory trvale udržitelného rozvoje. Učební texty. Vysoká škola bánská, Technická Univerzita, Ostrava, 1996. Forman, R., T., T., Goudron, M. Krajinná ekologie. Praha, Academia, 1993. Váchal, J., Moudrý, J. Projektování trvale udržitelných systémů hospodaření. JU ZF v Č. Budějovicích, 2002. Demo, M. et al. Projektovanie trvalo udržitelných polnohospodárských systémov v krajine. SPU v Nitre s VUPOP v Bratislave, 2004. Demo, M. et al. Regulačné technológie v produkčnom procese poľnohospodárských plodin. SPU v Nitre s VÚPOP v Bratislavě, 2000.

Garant

doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.Ing. Marek Kopeckýdoc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.