Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasifikace a oceňování půd (KAES / QKLAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAES / QKLAS - Klasifikace a oceňování půd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy půdní genetiky, podrobná charakteristika půdotvorného procesu a jeho usměrnění kombinací půdotvorných faktorů a podmínek. Klimatické regiony. Podrobná charakteristika dílčích půdotvorných pochodů a vývoje genetických horizontů, půdní profil, jeho stratigrafie, morfologie horizontů a jejich diagnostika. Terénní průzkum půd a jeho dokumentace. Půdotvorné substráty, taxonomické kategorie klasifikačního systému půd České republiky (Němeček 2001), referenční třídy, diagnostika půdních typů, subtypů a variet. Půdní typy v dřívějších českých klasifikačních systémech, zahraniční systémy, srovnání. Bonitace půd, bodové hodnocení půd, hodnocení mimoprodukčních funkcí půd. Půdní mapy, GIS. Oceňování půd, úřední a tržní ceny půd u nás a v zemích EU. Hodnota a cena půdy u nás a v EU, tržní ceny půdy a jejich tvorba, vývojová tendence ceny půdy u nás.

Literatura

Tomášek, M.:. Atlas půd České republiky. 36 s., 21 obr. Praha, Český geologický ústav, 1995. Klečka, M. a kol.:. Bonitace čs. zemědělských půd a směry jejich využití. 1. díl, 132 s. Bratislava, MZVž Praha, 1984. Ledvina, R., Horáček, J.:. Klasifikace a oceňování půd. 62 s. České Budějovice, ZF JU, 1998. Hraško, J. a kol.:. Morfogenetický klasifikační systém pód. 107 s. Bratislava, 1987. Němeček, J. a kol.:. Taxonomický klasifikační systém půd České republiky. 79 s. Praha, ČZU, 2001.

Garant

Ing. Radka Váchalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka Váchalová, Ph.D.