Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní využití biomasy (KAES / QKVB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAES / QKVB - Komplexní využití biomasy, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit posluchače s principy komplexního využití biomasy - s technologiemi tzv. "zelených biorafinerií". Na příkladech ze zahraniční patentové literatury a na příkladech vlastní technologie komplexního zpracování jetele lučního, ovsa a léčivky Echinacea purpurea vysvětlit principy a cesty bezodpadového využití rostlinné biomasy. Biorafinerie - definice, historický vývoj (výroba cukru, hydrolýza škrobu, zcukřování dřeva). Výroba furalu, celulózy, kyseliny levulové, tuků, vanilinu z ligninu, kyseliny mléčné. Začátky komplexního využití biomasy - 30. a 40. léta minulého století. Výroba etanolu ze dřeva, chemické zpracování dřevní hmoty, Bergiova metoda výroby syntetického benzinu. Orientace na využití dřeva, slámy, odpadní fytomasy travních porostů, obilí. Moderní aspekty termochemické konverze biomasy. Koncept projektu "Organické chemikálie z biomasy". Využití surové biomasy k výrobě potravin, paliv, farmaceutických produktů a biozákladní suroviny, určené k výrobě: biomateriálů (olejů a tuků, barviv a pigmentů, nátěrových hmot, detergentů a rozpouštědel, průmyslových adhesiv, biopolymerů a filmů, kompositních materiálů), paliv a energie (pevných ligninu, biouhlí, hořlavých odpadů, kapalných metanolu, etanolu, butanolu a pohonných olejů, plynných metanu, vodíku a vodního plynu čili SYNGASU, tj. směsi CO + H2) a biochemikálií (aktivního uhlí, fenolů, kyseliny octové, oxidačních aditiv, průmyslových surfaktantů, agrochemikálií a speciálních chemikálií. Plány využití a zpracování biomasy v USA, v Německu. Srovnání technologií zpracování nafty a biomasy. Schemata a diagramy možností výrob v biorafinerii na zpracování biomasy. Biotechnologie možných produktů ze sacharidů, uvolněných z biomasy hydrolýzou. Technologie biorafinerie: bioprocesy, chemické procesy, termochemické procesy, termální procesy a procesy fyzikální. Suroviny perspektivní: dřevo a dřevní odpady (celulózoligninové odpady), travní hmota a zelené rostliny (lignocelulózové odpady), městské pevné odpady (odpadní papír, biodegradabilní část komunálního odpadu). Lignocelulózová biorafinerie, obilní biorafinerie, zelená biorafinerie, biorafinerie orientovaná na výrobu paliv, na výrobu sacharidické suroviny. Enzymy v biotechnologiích biorafinerií

Literatura

Kamm, B., Gruber, P. R., Kamm, M. Biorefineries - Industrial processes and Products. Status Quo and Future Directions. Vol.1. Wiley-VCH Verlag GmbH&Co., Wienheim, Germany, ISBN-13: 978-3-527-31027-2, 2006, XXXIV + 441 p. Roehr, M. The Biotechnology of Ethanol. Classical and future Applications. Wiley-WCH Verlag GmbH, Wienheim, 2001. ISBN 3-527-30199-2. Kužel S. Vlastní rozmnožené materiály z patentové a vědecké literatury. Sustainable Ethanol: Biofuels, Biorefineries, Cellulosic Biomass, Flex-fuel Vehicles, and Sustainable farmig for Energy Independence. Prairie Oak Publishing 2007. 196.P., ISBN-13: 978-0978629304. 2008 Cellulosic Ethanol - Biomass to Biofuels, Wood Chips, Stalks, Switchgrass, Plant Products, Feedstocks, Celulose Conversion Processes, Research Plants (CD-ROM). Progressive Management 2007, 17626 p., ISBN-13: 978 1422009291.

Garant

prof. Ing. Stanislav Kužel, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Kužel, CSc.Ing. Jiří Peterka, Ph.D.