Předmět Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů (KAES / QKZOB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAES / QKZOB - Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Definice základních pojmů. Ekologické zemědělství, směrnice IFOAM, EU, ČR. Kontrola produkčních postupů v ekologickém zemědělství. Certifikace produktů. Kvalita bioprodukce. Senzorická hodnota. Nutriční, hygienická kvalita, srovnání s konvenční produkcí. Zákon o potravinách. Analýza rizik potravinářských technologií (HACCP). Zpracování bioproduktů, požadavky na provozy a technologická zařízení. Problematika cizorodých látek a jejich detekce. Ekonomika a marketing bioprodukce. Specifické formy odbytu.
Literatura
Urban, J., Šarapatka, B. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. II. díl, Normy Evropské unie, chovy a walfare hosp. zvířat, ekonomika, marketing, konverze a příklady z praxe. MŽP, PRO-BIO, Praha, 2005. Moudrý, J., Prugar, J. Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů (skripta). ZF JU České Budějovice, 2001. Moudrý, J., Prugar, J. Biopotraviny. Hodnocení kvality, zpracování a marketing. ÚZPI, 2002. Moudrý, J. Bioprodukty. Praha, MZe ČR, 1997. Pottenbaum, P., Bullerdick, A. Handbuch Direktvermarktung. Munchen, Verlagsunion Agrar, 1996. Hesková, M. et al. Marketingová komunikace a přímý marketing. J. Hradec, VŠE FM, 2005. Woese, K. et al. Okologisch und konventionel erzeugte Lebensmittel im Vergleich. Dahlem, Bg VV, 1995.
Garant
doc. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D.doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D.doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.doc. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D.doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.