Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioetika (KBD / BIOET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBD / BIOET - Bioetika, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky. Obecná a aplikovaná etika.2. Aplikovaná etika. Subdisciplíny aplikované etiky.3. Bioetika jako subdisciplína aplikované etiky. Historie, metoda, východiska.4. Bioetické principy. Bioeticky relevantní oblasti lidské praxe (lidský a mimolidský život).5. Vztah člověka k přírodě I. Základní typologie vztahu člověka k přírodě.6. Vztah člověka k přírodě II. Inherentní hodnota, morální status, práva přírody.7. Vztah člověka ke zvířatům I. Srovnání různých pojetí (T. Akvinský, Schopenhauer, Descartes, Kant, Bentham, Singer, Regan, Spaemann aj.).8. Vztah člověka ke zvířatům II. Pozitivistické pojetí. Zájem a altruismus jako kriteria vztahu. (Hoerster).9. Problematika moderní techniky a biotechnologií jako součást bioetické reflexe I. Technický imperativ. Princip odpovědnosti (Jonas).10. Problematika moderní techniky a biotechnologií jako součást bioetické reflexe II. Charakteristiky technické praxe a odpovědnost člověka. Myšlenkový experiment sázky (Jonas).11. Bioetická reflexe vědy a výzkumu I. Interní a externí odpovědnost vědy a výzkumu (Lenk). Bioeticky relevantní oblasti vědy a výzkumu.12. Bioetická reflexe vědy a výzkumu II. Věda, výzkum a hodnoty. Svoboda vědy a výzkumu. Moderní pojetí experimentu (Jonas).13. Bioetika v pojetí Francise S. Collinse.14. Shrnutí, opakování.

Získané způsobilosti

Student se zná základní otázky bioetiky a je schopen samostatné reflexe a argumentace v tomto poli.

Literatura

Ondok, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005. Jonas, H. Princip odpovědnosti. Praha: OIKOYMENH, 1997. Anzenbacher, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. Výukový materiál přednášejícího. Stoecker, R., Neuhäuser Ch., Raters, M. L. (Hrsg.). Handbuch Angewandte Ethik. Stuttgart-Weimar: J.B. Metzler, 2011. Düwell, M., Hübenthal, Ch., Werner, M. H. (Hrsg.). Handbuch Ethik. Stuttgart-Weimar: J.B. Metzler, 2011.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného zápočtového testu, který vychází z obsahu přednášek.

Garant

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D.

Vyučující

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D.PhDr. Vojtěch ŠIMEK