Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanika a fyziologie rostlin (KBD / BOFYR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBD / BOFYR - Botanika a fyziologie rostlin, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled živých systémů, jejich charakteristika, klasifikace a hierarchické uspořádání. Jejich chemické složení, význam anorganických a organických sloučenin pro živé soustavy. Organizace živých systémů, biologické membrány, buňky, rozdělení, struktury. Základy anatomie a morfologie rostlin s ohledem na specifika zemědělské činnosti. Rostlinné orgány, jejich stavba a význam. Systematický přehled je zaměřen zejména na taxony významné jako zdroj hospodářských plodin. Jednobuněční, mnohobuněční. Sinice, řasy, houby, nahosemenné, krytosemenné, dvouděložné, jednoděložné. Vodní provoz buňky, příjem a transport vody, výdej vody, transpirace, vliv ekologických faktorů na transpiraci. Příjem distribuce a utilizace minerálních živin, projevy deficience živin. Primární a sekundární pochody fotosyntézy, asimilační pigmenty, světelná reakce, fotolýza vody, typy a způsoby fixace CO2, rozdíly mezi rostlinami C3, C4 a CAM, tvorba a distribuce asimilátů, tvorba biomasy. Metabolismus a substráty dýchání. Heterotrofní výživa. Růst a vývoj rostlin, fytohormonální regulace, růstové korelace. Tvorba semen a plodů, zrání plodů. Odpočinek a stárnutí rostlin. Vnitřní a vnější podmínky klíčení. Fyziologie stresu. Fyziologie nemocné rostliny.

Literatura

Procházka S., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol. Fyziologie rostlin. Praha, Academia 1998, 484 s. Suchý, K.:. Multimediální učební materiály z předmětu Biologie. ZF JU Č.B, 2004 (on line). Suchý, K.:. Multimediální učební materiály z předmětu Fyziologie rostlin. ZF JU Č.B, 2003 (on line). Rozsypal, S a kol.:. Nový přehled biologie. Praha, Scientia 2003, 797 s. Rozsypal, S.:. Přehled biologie. Praha, SPN 1994, 250 s. Hopkins G. W. Introduction to Plant Physiology. New York, John Wiley & Sons 1995, 464 s.

Garant

prof. Ing. Stanislav Kužel, CSc.Ing. Karel Suchý, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Kužel, CSc.Ing. Karel Suchý, Ph.D.Ing. Karel Suchý, Ph.D.