Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie II (KCH / ACH2A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ACH2A - Anorganická chemie II, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dusík - postavení prvku v periodickém systému, elektronová konfigurace a vazebné možnosti, vazba v molekule N2. Výroba a použití. Sloučeniny s vodíkem. Nevodná anorganická rozpouštědla.2. Fosfor - vazba v molekule P4 (Lewisovy vzorce). Sloučeniny s vodíkem. Reaktivita bílého fosforu - struktura molekuly, červený fosfor.3. Halogenidy N a P, rozdíly ve vazebných možnostech nekovů 2. a 3. periody. Oxidy a oxokyseliny - struktura kyseliny fosforečné, fosforité a fosforné - porovnání síly kyselin z Lewisových vzorců.4. Uhlík - sklon k řetězení, karbidy, oxidy, vibrace a symetrie molekul.5. Diamant, grafit a fulleren. Sloučeniny s vazbou uhlík - halogen a životní prostředí.6. Křemík - křemičtany, hlinitokřemičitany a silikony - struktura a vlastnosti. Výroba skla a polovodičového křemíku. Silany a halogensilany. Oxid křemičitý, křemen, silikagel.7. Bor - borany, vícecentrové vazby, pseudohalogeny. Oxid boritý, kyselina boritá, , využití při záchytu neutronů, boritany.8. Vlastnosti kovů - vazebné typy a vlastnosti pevných látek. Strukturní typy mřížek, strukturní poruchy, nestechiometrické sloučeniny, slitiny.9. Přehled výrob kovů. Užitné vlastnosti kovů. Klasifikace kovů z chemického hlediska. Princip výroby železa, hliníku a mědi. Rafinace kovů.10. Nepřechodné kovy - horizontální, vertikální a diagonální vztahy, stabilita oxidačních stav, odchylky od typického chování kovů. Koroze a antikorozní ochrana.11. Polovodivost, supravodivost. Významné sloučeniny s a p kovů.12. Přechodné kovy - horizontální a vertikální vztahy, stabilita oxidačních stavů.13. Koordinační sloučeniny, vazba, struktura a vlastnosti jako důsledek vztahu centrální atom - ligand. Organokovové sloučeniny.14. Anorganická chemie kolem nás a životní prostředí - lidské tělo a jeho přirozené anorganické součásti, protézy, léky, dýchání, potrava, toxické látky, půda, stavební materiály, voda, vzduch. Energetika - jaderné reakce, zdroje energie. Předměty denního použití.

Získané způsobilosti

Na základě získaných znalostí anorganické chemie by absolvent měl být schopen dalšího studia navazujících chemických oborů, komunikovat se specializovanými pracovišti daného oboru, umět interpretovat svoje výsledky a pozorování. Získá tím kompetence k výuce základů anorganické chemie na příslušné úrovni. Své vědomosti využije v dalších chemických i přírodovědných disciplínách.

Literatura

N. N. Greenwood, A. Earnshaw. Chemie prvků, Informatorium Praha 1993 (český překlad). R.Chang. Chemistry. McGraw-Hill, Inc., Boston USA. 1998. V. Flemr, E. Holečková. Úlohy z názvosloví a chemických výpočtů v anorganické chemii. VŠCHT Praha. 1997. G. I. Brown. Úvod do anorganické chemie, SNTL Praha. 1982. J. Gažo. Všeobecná a anorganická chémia, ALFA Bratislava. 1974. A. Muck, O.Paleta. Základy chemie ke studiu na VŠCHT. VŠCHT Praha. 1996.

Požadavky

Osvojení vědomostních základů anorganické chemie s ohledem na potřebné vstupní vědomosti z oblasti obecné chemie, které jsou pro pochopení učiva anorganické chemie nutné.

Garant

doc. RNDr. Jan Šíma, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Šíma, Ph.D.Ing. Jaroslav Švehla, CSc.doc. RNDr. Jan Šíma, Ph.D.Ing. Jaroslav Švehla, CSc.