Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kapitoly z chemie a z jad. fyziky (KCH / ICHEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ICHEM - Vybr. kapitoly z chemie a z jad. fyziky, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky (chemie):1. týden Stavba látek, periodická soustava prvků.2. týden Chemická vazba a vlastnosti látek.3. týden Chemický děj, energetika a kinetika chemických reakcí.4. týden Chemická rovnováha, reakce v roztocích elektrolytů, pH.5. týden Významné biogenní prvky, vodík a kyslík.6. týden Uhlík , dusík a fosfor, sloučeniny a koloběh prvků v přírodě.7. týden Stopové prvky a jejich ekologický význam,8. týden Atmosféra a hydrosféra, složení a znečišťování životního prostředí.9. týden Složení a vlastnosti organických sloučenin, izomerie.10. týden Přehled organických sloučenin a jejich vztah k jednotlivým skupinám přírodních látek.11. týden Lipidy, vlastnosti a biologický význam.12. týden Sacharidy, vlastnosti a biologický význam.13. týden Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, vlastnosti a funkce v živých organismech.14. týden Syntetické makromolekulární látky, degradace plastů.Přednášky (jaderná fyzika):1. týden Úvod.2. - 3. týden Interakce ionizujícího záření s látkou.4. týden Struktura atomového obalu a molekul.5. - 6. týden Atomové jádro a radioaktivita.7. - 8. týden Zdroje ionizujícího záření.9. - 10. týden Jaderné reakce (vč. štěpných, jaderná syntéza).11. - 12. týden Principy detekce ionizujícího záření.13. - 14. týden Aplikace radionuklidů a ionizujícího záření.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu "Vybrané kapitoly z chemie a z jaderné fyziky" bude mít student znalosti z oblasti stavby látek, chemických vazeb a vlastností látek dále pak o složení a vlastnostech organických sloučenin, lipidů i sacharidů. Z oblasti jaderné fyziky bude student znát zejména interakce ionizujícího záření s látkou, jednotlivé zdroje ionizujícího záření a principy a detekci ionizujícího záření.

Literatura

Singer, J. Dozimetrie ionizujícího záření, skripta ZSF JU, České Budějovice. 2005. Muck, O., Paleta, P. Základy chemie ke studiu na VŠCHT. VŠCHT, Praha, 1996. Drbal K., Křížek M. Anorganická a analytická chemie. JU ZF, ČB, 1993. Kalač, P. Organická chemie - základní část. JU ZF, ČB, 1996. Konečný, J. Radiační fyzika. ZSF JU, České Budějovice, 2006.

Požadavky

Účast na seminářích.Zvládnutí vědomostního základu vybraných kapitol z chemie, které mohou využít při dalším studiu.

Garant

RNDr. Karel Roháček, CSc.Mgr. Martin ŠEDA, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Karel Roháček, CSc.Mgr. Martin ŠEDA, Ph.D.