Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika práce s chemickými informacemi (KCH / MPC1B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / MPC1B - Metodika práce s chemickými informacemi, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nezbytnost umět získávat odborné informace jako součást celoživotního sebevzdělávání. Terminologie informatiky. Primární zdroje informací.2. Sekundární literární prameny. Referátové časopisy v tištěné i elektronické formě. Postup vyžádání separátů od autorů a kopií prací, knih a sborníků prostřednictvím meziknihovních výpůjčních služeb.3. Databáze informací. Práce s Web of Knowledge, další možnosti tématických databází na internetu. Práce s fulltextovými databázemi dostupnými na JU (Science Direct, Springer Link, Blackwell Synergy, ACS aj.).4. Zpracování informací. Zásady pro vytváření osobní kartotéky. Postup vypracování literární rešerše. Způsoby citování literatury.Zadání témat pro vypracování literární rešerše.5. Informační soustava ČR - veřejné informační služby.6.-12. Individuální práce se studenty - metodická a jazyková pomoc.13. Odevzdání vypracovaných rešerší vyučujícímu pro jejich posouzení.14. Přednesení rešerší, zhodnocení jejich předností a nedostatků, rozprava v rámci studijní skupiny.

Získané způsobilosti

Získané poznatky a dovednosti práce s vědeckými databázemi a postupu vypracování literární rešerše využijí studenti při zpracování svých diplomových prací, pro své další odborné sebevzdělávání a zčásti i při budoucí výuce chemie na středních školách (SOČ apod.).

Literatura

Milota, J., Nýdl, V. Práce s vědeckotechnickými informacemi, skriptum JU. 1996.

Požadavky

Studenti jsou nuceni pracovat s cizojazyčnými, především anglickými zdroji informací, což by mělo motivovat jejich vnitřní potřebu zdokonalovat se v jazycích.

Garant

prof. Ing. Pavel Kalač, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Kalač, CSc.