Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská chemie 1 (KCH / TPCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / TPCH1 - Potravinářská chemie 1, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky 1.ZS:1. Voda a sušina. Základní složky sušiny. 8. Minerální látky - esenciální a toxické2. Aminokyseliny a peptidy. prvky.3. Bílkoviny. 9. Vitaminy. Přirozené antioxidanty.4. Přehled lipidů. Jednoduché lipidy (tuky 10. Sensoricky významné látky.a vosky). 11. Přirozené škodlivé látky.5. Složené lipidy a doprovodné látky lipidů. 12. Přírodní barviva.6. Monosacharidy a jejich deriváty. Oligo- 13. Kontaminanty potravin.sacharidy. 14. Potravní doplňky a látky přídatné.7. Polysacharidy. Vláknina potravy.Přednášky 1.LS:1. Aminokyseliny a peptidy.2. Bílkoviny.3. Přehled lipidů. Mastné kyseliny.4. Jednoduché lipidy (tuky a vosky). Složené lipidy a doprovodné látky.5. Monosacharidy a jejich deriváty. Oligosacharidy.6. Polysacharidy- Vláknina potravy.7. Přírodní barviva.8. Přirozené škodlivé látky potravin (toxické a antinutriční).9. Kontaminanty potravin.10. Potravní doplňky a látky přídatné.Cvičení 1.ZS:Praktická část výuky bude mít dvě části:a) práce v chemické laboratoři se bude týkat vybraných analýz potravin,b) seminární část poskytne základy metodiky získávání odborných informací na úseku chemie potravin.Časová dotace těchto součástí bude asi 2 : 1.Laboratorní cvičení a semináře 1.LS:c) práce v chemické laboratoři: izolace a ověřování chemických vlastností některých složek potravin, postupy jejich analytického stanovení (5 cvičení po třech hodinách).d) seminární část poskytne základy metodiky získávání odborných informací na úseku složení a chemie potravin (5 hodin).

Získané způsobilosti

Jedná se o jeden z předmětů teoretického základu oboru. Během dvousemestrové výuky získají studenti znalosti základů organické chemie (třetina časového rozsahu přednášek), nezbytných pro navazující chemii potravin. Tato druhá část je vybaví znalostmi chemie základních živin, nutričně významných minoritních složek, kontaminantů a látek přídatných.V laboratorní části předmětu se studenti seznámí se základními metodami izolace a ověřování chemických vlastností některých složek potravin, v části seminární se základními postupy získávání a třídění informací o složení potravin.

Literatura

Belitz, H.-D., Grosch, W. Food Chemistry. Berlin, Springer, 1999 (vybrané kapitoly). ISBN 80-238-7504-3.Kalač, P. Funkční potraviny, ČB, DONA, 2003, 130 s. ISBN 80-7322-029-6.Velíšek J. Chemie potravin I., II., III. Ossis, Tábor, , 352 s., 304 s., 342 s., 1999. ISBN 80-902391-2-9.Prugar, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a .s., 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.Kalač, P. Organická chemie přírodních látek a kontaminantů. skriptum. 2001. ISBN 80-7040-520-1.Vrbová, T.:. Vím, co jím. Praha: EcoHouse 2001. ISBN 80-238-7504-3.

Požadavky

Získání základních dovedností práce v potravinářské chemické laboratoři. Vypracování seminární práce týkající se vybrané složky potravin ve vztahu k výživě a zdraví. Osvojení základní anglické terminologie chemie potravin. 90% účast na lab. cvičeních a seminářích; splnění programu lab. cvičení; osvojení základní anglické terminologie chemie potravin; vypracování jednoduché seminární práce týkající se některé významné složky potravin ve vztahu k výživě a zdraví.

Garant

prof. Ing. Pavel Kalač, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Kalač, CSc.prof. Ing. Pavel Kalač, CSc.