Předmět Základy chemických technologií (KCH / ZCHTA)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ZCHTA - Základy chemických technologií, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Základní pojmy chemických technologií.2. Základní technologické operace při zpracování tuhých, kapalných a plynných surovin.3. Katalýza - výroba H2SO4, HNO3.4. Elektrolytické výrobní procesy - výroba NaOH, Cl2 a Al.5. Elektrotermické a termické procesy.6. Metalurgie a technologie silikátů.7. Organické technologie - charakteristika, suroviny.8. Zpracování ropy a uhlí.9. Vybrané petrochemické syntézy.10. Biotechnologie - základní charakteristika biotechnologického procesu.11. Výroba sladu a piva.12. Výroba vína a kvasného ethanolu.13. Speciální fermentační technologie.14. Exkurze.
Získané způsobilosti
Absolvent bude schopen využít základní technologické informace při výuce chemie, získané vědomosti použije v ostatních chemických a přírodovědných disciplínách.
Literatura
Vodrážka, Z.:. Biotechnologie, VŠCHT, 1991. Neiser, J. a kol.:. Obecná chemická technologie, SPN, Praha, 1981. Čepička, J. a kol.:. Obecná potravinářská technologie, VŠCHT, Praha 1995. Kadlec, P. a kol.:. Technologie potravin, KEY Publishing, Ostava, 2009.
Požadavky
Zvládnutí vědomostního základu z anorganické a organické chemie a z biochemie.
Garant
doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.