Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agrometeorologie (KKM / QAGME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKM / QAGME - Agrometeorologie, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie meteorologie, meteorologická služba. Atmosféra, její vrstvy, složení vzduchu, příměsi a znečištění. Sluneční záření, základní zákony, pohlcování, rozptyl, odraz, spektrální složení. Charakteristiky záření, osvětlení, dlouhovlnné záření země, vyzařování povrchu půdy, bilance záření. Teplota vzduchu, teplotní charakteristiky, termické zvrstvení ovzduší, adiabatické a pseudoadiabatické děje. Vlhkost vzduchu, základní charakteristiky. Kondenze vodních par, oblaka, vznik a složení srážek. Výpar z vody a půdy, transpirace a evaporace. Tlak vzduchu, barické gradienty, bioklimatický význam tlaku. Proudění vzduchu cirkulace vzduchu v atmosféře. Základní tlakové útvary, proudění, frontální systémy, předpovědi počasí. Klimatologie, fenologie. Výskyt a ochrana proti mrazíkům.

Literatura

Kožnarová, V., Klabzuba, J.:. Aplikovaná meteorologie a klimatologie, ČZU Praha 2005. Špánik, F. a kol.:. Aplikovaná agrometeorológia. Nitra, 1999. Havlíček, V. a kol.:. Agrometeorologie. 1. vyd. Praha, Státní zemědělské nakladatelství. Praha, 1986.

Garant

doc. Ing. Pavel Ondr, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Ondr, CSc.