Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie a psychologie (KKM / QSOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKM / QSOPS - Sociologie a psychologie, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 - základní terminologie, definice předmětu, historie, metodologie;2 - osobnost a práce;3 - práce a podmínky;4 - práce a organizace, lidé v organizaci;5 - osobnost manažera;6 - interakce a komunikace v organizaci;7 - ovlivňování v pracovním procesu;8 - psychologie a sociologie v obchodní činnosti;9 - osobnost obchodníka;10 - podniková kultura, identita a etika;11 - koncepce a systém práce s lidmi v podniku;12 - organizační změna;13 - ztráta zaměstnání.Cvičení:1 - sebepoznání psychologických charakteristik na podkladě psychologických metod;2 - sebepoznání interpersonálních charakteristik na podkladě psychologických metod;3 - sebepoznání motivačního profilu na podkladě psychologických metod;4 - výcvik v rozpoznávání manipulativní komunikace;5 - výcvik v dovednostech zdravého sebeprosazování prostřednictvím verbální komunikace;6 - výcvik v dovednostech zdravého sebeprosazování prostřednictvím mimoverbální komunikace;7 - výcvik interpersonálních dovedností v obchodní činnosti;8 - výcvik v jednání s konfliktními a nevyzrálými typy klientů;9 - výcvik v sebeprezentaci;10 - výcvik ve vedení prodejního rozhovoru;11 - výcvik v moderování;12 - prezentace výborných samostatných prací studenty;13 - prezentace výborných samostatných prací studenty.

Získané způsobilosti

Znalost základních psychických jevů, směrů a přístupů k porozumění lidské psychice, znalost člověka, začleněného do sociálních vztahů a útvarů, znalost sociálních procesů a sociální struktury.

Literatura

HELLRIEGEL,D.-SLOCUM,J.W.-WOODMAN,R.W.:. Organizational behavior, New York, West Publ. Comp.1989. BEDRNOVÁ,E.-NOVÝ,I.:. Psychologie a sociologie řízení ,Management Press, Praha 2004 a novější vydání této učebnice. ŠTIKAR,I.-RYMEŠ,M.-RIEGEL,K.-HOSKOVEC,J.:. Psychologie ve světě práce, Karolinum, Univerzita Karlova v Praze 2003. DEBUS,G.-SCHROIFF,H.W.-WOODMANN,R.W.:. The psychology of work and organization, Sachr, Technical Univerzity of Aachen 1996. MILKOVICH,G.-BOUDREAU,J.W.:. Řízení lidských zdrojů, Grada, Praha 1993 s důrazem na určité kapitoly dle zaměření studentů. NICHTBURGEROVÁ,D.:. Studijní pomůcka k předmětu sociologie a psychologie.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zpracování samostatné seminární práce o rozsahu minimálně osm stran formátu A4 Prokázání znalostí z odpřednášené látky prostřednictvím testu, celková úspěšnost - alespoň 15 správných odpovědí z 30 položených otázek.Požadavky ke zkoušce:Při zkoušce studenti prokáží svou schopnost aplikovat znalosti předmětu při řešení konkrétních praktických problémů. Celková známka se určuje na základě výsledků zápočtového testu a ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Drahomíra Kušová

Vyučující

PhDr. Drahomíra Kušová