Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití dálk. průzkumu Země v ekologii (KKM / QVDPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKM / QVDPZ - Využití dálk. průzkumu Země v ekologii, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice DPZ a GIS. Úvod do GIS, pojmy a principy. Geografická data, jejich vlastnosti, používané SW, vizualizace geodat. Kartografická zobrazení, souřadnicové systémy a jejich transformace. Pořizování dat do GIS, digitalizace rastrových dat, příprava atributových dat. Zpracování a analýza dat v GIS. 3D modely v GIS. Modely procesů v krajině a GIS. GPS systém.Úvod do DPZ a historický přehled. Podstata a základní fyzikální principy v DPZ, zdroje dat a jejich charakteristika. Pořizování dat distančními metodami. Družicové systémy. Základní statistika pro DPZ. Předzpracování obrazových dat, korekce dat. Zvýraznění obrazu. Interpretace dat, vizuální, digitální zpracování. Multispektrální a hyperspektrální data, jejich využití. DPZ v teplotní a mikrovlnné části spektra. Klasifikace obrazu. Detekce změn povrchu. Spektrální indexy. Řešení úloh v ekologii pomocí dat DPZ.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice dálkového průzkumu Země a zpracování prostorových dat v oblasti přírodovědných disciplín.

Literatura

www.krajinari.ic.cz/gis/skripta_idrisi-2005-11-25.pdfDobrovolný, P.:. Dálkový průzkum Země a digitální zpracování obrazu. Brno, PřF MU, 1998. ftp://athena.fsv.cvut.cz/EMEG/GIS_skriptum_2009.pdfwww.gis.zcu.cz/studium/ugi/e-skripta/ugi.pdf

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. Jakub BROM, Ph.D.