Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní režim krajiny (KKM / QVODR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKM / QVODR - Vodní režim krajiny, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vodní zákon, Evropská vodní charta, Rámcová směrnice o vodách.2. Vodní cyklus země, krajiny, povodí, půdy3. Základní a rozšířená rovnice hydrologickě bilance, její parametry.4. Srážky a jejich periodicita, Trupplovy tabulky.5. Pedologické podklady pro bilanci vody v půdě.6. Hydrologické pojmy (povodí, členění, hydrologické mapy a jejich vysvětlení).7. Infiltrace, Darcyho rovnice, parametry.8. Podzemní vody, mapové podklady, prameny.9. Teorie povrchového odtoku, Chézyho rovnice, rovnice kontinuity.9. Hypoderemický odtok.10.-11. Příčiny sucha a povodní,vliv využívání krajiny na odtok vody z povodí.12.Zranitelnost půdy a horninového prostředí jako faktor ovlivnění retence vody.13.Vazba mezi retencí vody v povodí a jakostí vody.14.Přirodě blízká a technická opatření k zvýšení retence a akumulace vody v intravilánu i extravilánu.

Literatura

Kolektiv. ČSN 75 4200 Hydromeliorace. Úprava vodního režimu zemědělských půd odvodněním. KUTÍLEK, M., KURÁŽ, V., CÍSLEROVÁ, M. Hydropedologie. Skriptum CVUT., 2004. ISBN 80-01-02237-4.Slavík, L., Neruda, M. Vodní režimy v krajině. Zákon c. 254/2001 Sb.,, Zákon o vodách a o zmene nekterých zákonu (vodní zákon), v platném znení. 2011. Kvítek, T. et al. Zemědělské meliorace. České Budějovice, 2005.

Garant

prof. Ing. Tomáš Kvítek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Tomáš Kvítek, CSc.