Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a ochrana krajiny (KKM / TVOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKM / TVOK - Tvorba a ochrana krajiny, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj krajiny v posledních 12 tis. letech, lidské aktivity. Životní prostředí, ochrana přírody a krajiny, krajinný ráz, ochrana vod, lesa, půdy, ovzduší, proces EIA, právo na informace o životním prostředí, nakládání s odpady. Programy péče a obnovy krajiny, ÚSES, generel, plán, projekt ÚSES, mezinárodní závazky v oblasti ochrany krajiny. Energie v přírodním prostředí. Oborová legislativa. Faktory prostředí, jejich působení a limitující vlivy. Vývoj využívání a osídlování krajiny člověkem, dopady zásahů do krajiny. Ubývání přírodních zdrojů, způsoby snižování ztrát biologické produkce a možnosti boje proti plýtvání. Krajinotvorná problematika z pohledu zemědělského a lesního hospodaření, průmyslové a komunální činnosti. Ekologická síť v krajině, systémy ekologické stability a evropská ekologická síť EECONET. Ochrana genofondu rostlin, živočichů a územní ochrana přírody. Management a právní normy v ochraně životního prostředí.Přednášky:1. Vývoj krajiny ČR, definice krajiny, typologie krajiny2. Legislativa v ochraně přírody a krajiny I. zákon o ochraně přírody a krajiny3. Legislativa v ochraně přírody a krajiny II. zákon o ochraně přírody a krajiny4. Biogeografické členění ČR5. Geobiocenologie teorie STG6. ÚSES7. Krajinná ekologie struktura krajiny8. Krajinná ekologie dynamika krajiny9. Ochrana krajiny v právním řádu ČR zákon o právu na informace, EIA10. Ochrana krajiny v právním řádu ČR - zákon o lese11. Ochrana krajiny v právním řádu ČR - vodní zákon, zákon o odpadech12. Ochrana krajiny v právním řádu ČR - zákon o ochraně ovzduší, zákon o ochraně ZPF13. Mezinárodní úmluvy v ochraně přírody a krajiny - Bernská úmluva, Bonnská úmluva, Ramsarská úmluva14. Mezinárodní úmluvy v ochraně přírody a krajiny Úmluva o biologické razmanitosti, CITES, Biosférické rezervaceCvičení:1. - 4. Představení zvláště chráněných území ČR5. Zpracování seminární práce výběr povodí a zakreslení rozvodnice6. 7. Zpracování seminární práce zákres land use a výpočet zastoupení jednotlivých kultur8. 9. Zpracování seminární práce výpočet ekologické stability10. 12. Zpracování seminární práce návrh lokálního ÚSES13. 14. Prezentace seminární práce a její obhajoba

Literatura

Wiens, J., Moss, M. Issues and Perspectives in Landscape Ecology. 2005. Löw, J., Míchal, I. Krajinný ráz. Praha, 2003. Ingegnoli, V. Landscape Ecology. 2002. Oborová legislativa. Kender, J. a kol. Teoretické a praktické aspekty ekologie krajiny. Praha, 2000. Míchal, I. a kol. Územní zabezpečování ekologické stability. Praha, 1991. Moldan, B. a kol. Životní prostředí České republiky. Praha, 1990.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Aktivní účast na cvičení, odevzdání seminární prácePožadavky ke zkoušce:Písemný test, ústní zkouška

Garant

Ing. Monika KOUPILOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Ing. Monika KOUPILOVÁ, Ph.D.Ing. Monika KOUPILOVÁ, Ph.D.