Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost zemědělských produktů (KKZP / JAZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / JAZP - Jakost zemědělských produktů, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obilniny - význam, užití, obilní vláknina, vlastnosti obilné masy, mikroflora obilí, skladištní škůdci, posklizňová úprava zrna, technologie skladování, cereální průmyslové technologie. 2. Luštěniny - hodnocení, složení, využití. 3. Olejniny - význam tuků, požadavky tukového průmyslu. 4. Sladovnický ječmen, hodnocení USJ, výroba a hodnocení sladu a piva. 5. Brambory - složení, jakost konzumních brambor, skladování, výrobky z brambor. 6. Suroviny na výrobu škrobu a líhu, alkoholová výtěžnost, ovocné pálenice. Cukrovka - chemicko-technologické složení, melasotvornost, skladování cukrovky, zpracování v cukrovaru, využití zbytků. 7. Složení a význam ovoce a zeleniny, změny po sklizni. Konzervační metody obecně. 8.-9. Kontrola jakosti, klasifikace, skladování a zpracování surovin živočišného původu, informace o jejich významu, spotřebě, současném stavu a vývoji produkce jednotlivých komodit v ČR, EU a ve světě. 10.-12. Chemické, fyzikální, mikrobiologické, technologické a senzorické vlastnosti jednotlivých živočišných produktů a faktory, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. 13-14. Systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě a navazujících odvětvích, normy a metodiky hodnocení, legislativa upravující problematiku hodnocení a zpracování jednotlivých živočišných produktů (HACCP, ISO normy, systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF).

Literatura

Pešek, M. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část I a II. České Budějovice: Jihočeská univerzita 1997. České Budějovice, JU ZF, 1997. Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb. České Budějovice, JU ZF, 2001. Pelikán, M., Sáková, L. Jakost rostlinných produktů. České Budějovice, ZF JU, 2001. Kent, N. L., Ewers, A. D. Technology of cereals. Oxford, Elsevier, 1994.

Garant

doc. Ing. Eva Samková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dana JirotkováIng. Hana KábelováDr. Ing. Jaromír Kadlecdoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.doc. Ing. František Vácha, CSc.Ing. Dana Jirotkovádoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.