Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost rostlinných produktů (KKZP / JRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / JRP - Jakost rostlinných produktů, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení jsou realizovány ve čtyřech 6ti hodinových blocích a zbývající čtyři hodiny jsou věnovány exkurzi do provozu pivovaru Budvar (případně promítání odborných filmů).1. tématický blok: Laboratorní řád a bezpečnost práce. Jakost a hodnocení jakosti zemědělských produktů a potravin. Státní zkušebnictví. Způsoby hodnocení jakosti a technická normalizace. Hlavní zásady a metodika laboratorní práce. Senzorická jakost potravin a senzorická analýza. Zkoušky na smyslové posuzování. 2. tématický blok: Hodnocení obilí při nákupu. Základní znaky a vlastnosti obilí - smyslové a objektivní zkoušky. Znaky mlynářské jakosti pšenice (objemová hmotnost, sklovitost, tvrdost zrna, hmotnost 1000 zrn, podíl plných zrn, pokusný zámel). Znaky pekařské jakosti (vlastnosti lepku, sedimentační test). 3. tématický blok: Znaky pekařské jakosti (reologické vlastnosti a vyhodnocení grafů z Farinografu). Technologická jakost žita (stanovení aktivity a-amylázy podle Rohrlicha, číslo poklesu). Hodnocení jakosti mouky a pečiva. Pekařský pokus.4. tématický blok: Senzorické a laboratorní hodnocení těstovin. Hodnocení jakosti luštěnin a olejnin. Hodnocení jakosti sladovnického ječmene, sladu a piva. (Hodnocení jakosti brambor, hodnocení jakosti cukrovky a cukrovarských produktů, hodnocení ovoce a zeleniny).5. Exkurze, odborné filmy.

Literatura

Pelikán, M., Suková, M. Hodnocení a využití rostl. produktů (Návody na cvičení). České Budějovice, ZF JU, 1998. Pelikán, M., Sáková, L. Jakost rostlinných produktů. České Budějovice, ZF JU, 2001. Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 2008. Kent, N. L., Ewers, A. D. Technology of cereals. Oxford, Elsevier, 1994.

Garant

Ing. Dana Jirotková

Vyučující

Ing. Dana JirotkováIng. Hana KábelováDr. Ing. Jaromír Kadlecdoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.Ing. Dana JirotkováIng. Hana KábelováDr. Ing. Jaromír Kadlecdoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.