Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpracování ryb (KKZP / JZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / JZR - Jakost a zpracování ryb, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ryby jako potraviny v lidské výživě, jejich nutriční a biologická hodnota. Přehled a charakteristika potravinářsky významných sladkovodních a mořských ryb. Rybí maso jako typicky neúdržná potravina. Příčiny neúdržnosti. Abióza a anabióza jako základní princip při zvyšování doby údržnosti potravin. Postmortální biochemické změny v rybím mase. Autolýza. Mikrobiální proteolýza. Zdravotní rizika z rybího masa. Konzervační metody. Organoleptické posouzení rybího masa. Hodnocení výtěžnosti a stolní hodnoty sladkovodních ryb. Technologické zpracování ryb a sortiment výrobků. Hygiena a sanitace zpracoven, hygienické předpisy, HACCP.

Získané způsobilosti

Student získá předpoklady pro hodnocení kvality produktů připravených na bázi rybí suroviny, poznání technologických postupů, zásad potravní bezpečnosti a uplatnění postupu HACCP.

Literatura

Bourne, M.C. Food Texture and Viskosity: Koncept and Measurement. Academic Press. 2002. Pillay T.V.R., Kutty M.N. Aquaculture - Principles and Practices. 224150287. Blackwell Publ., 2005. ISBN 10"14051-0532-1.Regenstein J.M. Introduction to fish technology. R2851. Osprey, New York, 1991. ISBN 0-442-00500-8.Vácha, F. Zpracování ryb. JU ZF Č. Budějovice, 2000.

Garant

doc. Ing. František Vácha, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Vácha, CSc.doc. Ing. František Vácha, CSc.