Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářské zbožíznalství (KKZP / PZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / PZ - Potravinářské zbožíznalství, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota, klasifikace zboží. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky. Systémy řízení jakosti. Užitné vlastnosti, jejich rozdělení a měření. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické. Ochrana zboží - konzervace, skladování, obalové technologie. Praktické zbožíznalství rostlinných a živočišných produktů.Klasifikace potravin v ČR, zemích EU a ve světě. Základní technologické vlastnosti surovin rostlinného a živočišného původu, biochemické změny během jejich zpracování a distribuce. Potravinářská legislativa v ČR, v zemích EU, normy ISO, BRC, IFS, HACCP a další. Chemické, fyzikální, mikrobiologické a senzorické požadavky na potraviny rostlinného a živočišného původu a faktory, které tyto vlastnosti ovlivňují. Systémy kontroly jakosti potravin a potravinových surovin a potravinářském průmyslu a distribuci. Praktické zbožíznalství základních rostlinných i živočišných produktů a potravin.

Literatura

Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 2008. Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management. New York, McGraw-Hill book company, 1995. Doležalová, H. Zbožíznalství. Č. Budějovice: EF JU, 2008. Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.

Garant

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.