Předmět Zbožíznalství (KKZP / QZBN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / QZBN - Zbožíznalství, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota2.Klasifikace zboží. 3.Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky.4.Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti. 5.Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody. 6.Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. 7.-8.Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské. 9.Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. 10.Skladování, obaly a obalové technologie. 11.Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost. 12.Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - označování, skladování a uvádění rostlinných produktů do oběhu. 13.Praktické zbožíznalství živočišných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost. 14.Praktické zbožíznalství živočišných produktů - označování, skladování a uvádění živočišných produktů do oběhu.Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota. Klasifikace zboží. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky. Systémy řízení jakosti. Užitné vlastnosti, jejich rozdělení a měření. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické. Ochrana zboží - konzervace, skladování, obalové technologie. Praktické zbožíznalství rostlinných a živočišných produktů.1. Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota2. Klasifikace zboží.3. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky.4. Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti.5. Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody.6. Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin.7. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské.8. Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. Skladování, obaly a obalové technologie.9. Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost.10. Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - označování, skladování a uvádění rostlinných produktů do oběhu.11. Praktické zbožíznalství živočišných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost.12. Praktické zbožíznalství živočišných produktů - označování, skladování a uvádění živočišných produktů do oběhu.
Literatura
Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 2008. Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management. New York, McGraw-Hill book company, 1995. Doležalová, H. Zbožíznalství. Č. Budějovice: EF JU, 2008. Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.
Garant
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Vyučující
Ing. Dana Jirotkovádoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.