Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do nutrice člověka (KKZP / UNC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / UNC - Úvod do nutrice člověka, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zahrnuje vysvětlení základních pojmů spojených s lidskou výživou, historii výživy člověka a vlivy působící na lidskou výživu. Významem a charakteristika energie, makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy), mikronutrientů (minerální látky, vitamíny, bioflavanoidy) a vody. Význam potravin rostlinného a živočišného původu ve výživě člověka, nápojů a lahůdek. Tepelná úprava a konzervace potravin. Antinutriční látky v potravinách, kontaminanty a aditiva. Bakteriální a plísňová kontaminace potravin.

Literatura

Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J.:. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 224 s., 2002. Petrásek, R. Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad, 128 s., 2004. Mourek, J. Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton, 187 s., 2009. Ošancová, K. O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu, 69 s., 1998. Pokorný, J. a kol. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 219 s., 2002.

Garant

Dr. Ing. Jaromír Kadlec

Vyučující

Dr. Ing. Jaromír KadlecDr. Ing. Jaromír Kadlec