Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zbožíznalství (KKZP / ZBN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKZP / ZBN - Zbožíznalství, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota2.Klasifikace zboží. 3.Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky.4.Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti. 5.Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody. 6.Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. 7.-8.Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské. 9.Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. 10.Skladování, obaly a obalové technologie. 11.Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost. 12.Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - označování, skladování a uvádění rostlinných produktů do oběhu. 13.Praktické zbožíznalství živočišných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost. 14.Praktické zbožíznalství živočišných produktů - označování, skladování a uvádění živočišných produktů do oběhu.Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota. Klasifikace zboží. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky. Systémy řízení jakosti. Užitné vlastnosti, jejich rozdělení a měření. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické. Ochrana zboží - konzervace, skladování, obalové technologie. Praktické zbožíznalství rostlinných a živočišných produktů.1. Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota2. Klasifikace zboží.3. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky.4. Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti.5. Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody.6. Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin.7. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské.8. Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. Skladování, obaly a obalové technologie.9. Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost.10. Praktické zbožíznalství rostlinných produktů - označování, skladování a uvádění rostlinných produktů do oběhu.11. Praktické zbožíznalství živočišných produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost.12. Praktické zbožíznalství živočišných produktů - označování, skladování a uvádění živočišných produktů do oběhu.

Literatura

Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 2008. Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management. New York, McGraw-Hill book company, 1995. Doležalová, H. Zbožíznalství. Č. Budějovice: EF JU, 2008. Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.

Garant

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dana Jirotkovádoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.Ing. Dana Jirotkovádoc. Ing. Eva Samková, Ph.D.Ing. Pavel Smetana, Ph.D.