Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biolog. monitorování změn život. prostř. (KSPR / BMZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / BMZP - Biolog. monitorování změn život. prostř., Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek. Bioindikátory a bioindikace - definice a ekologické základy. Výhody a nevýhody bioindikace. Vztah bioindikace k ekotoxikologii a toxikologii. Vztahy mezi metodami biomonitorování, počtem sledovaných proměnných, opakování odběru dat (vzorků), časovými nároky a realismem výsledků. Plánování bioindikačních studií. Hlavní skupiny bioindikátorů (organismy sentinely a prediktory, kumulační bioindikátory, pasivní a aktivní biomonitorování). Interakce mezi toxickými látkami a živým systémem (vstup, transformace, distribuce, biotransformace a vylučování). Biokoncentrační faktor, bioakumulace a biomagnifikace. Degradabilita a perzistence toxických látek v prostředí. Využití kumulačních bioindikátorů a hlavní zdroje chyb. Makrokoncentrátoři, mikrokoncentrátoři a dekoncentrátoři. Příklady použití kumulačních indikátorů ve vodním a suchozemském prostředí. Metodické aspekty výzkumu genetické biodiverzity (analýza fenotypu, chromosomů, alozymů a nukleových kyselin). Biomarkery a nové metody měření změny exprese genu. Mikrozobrazovací technologie a jejich využití v bioindikaci. Molekulární technologie v bioindikaci změn prostředí. Endokrinní disruptory a jejich využití pro biomonitorování. Hlavní nároky na organismy prediktory. Využití prediktorů v ochraně přírody. Přítomnost a nepřítomnost druhů jako indikační charakteristika. Indikátory biodiverzity - definice a příklady. Modely organizace společenstva. Ordinace a klasifikace. Klastrová analýza.Biotické indexy a jejich využití. Využití epigeických bezobratlých pro biomonitoring - metody a příklady. Zavlečené a invazní druhy jako indikátory změn biodiverzity. Monitorování ptačích populací u nás a v zahraničí. Biologické monitorování sladkých vod u nás a v zahraničí. Monitorování krajiny a jejího využití. Sledování biodiverzity suchozemských ekosystémů v kontextu globálních změn. EIA a využití bioindikátorů. Biologické výstražné systémy (BEWS) - příklady a praktické použití.

Literatura

McPherson, G., R., DeStefano, S. Applied ecology and natural resource management. Cambridge University Press, 2003. Krivolutski, D., A. Bioindication in towns and surrounding zones. Nauka Publ. House, Moscow, 1993. Jeffrey, D., Madden B. Bioindicators and environmental management. Academic Press, San Diego etc, 1991. Munawar M., Hänninen O., Roy S., Munawar N., Kärenlampi L. & Brown D. Bioindicators of environmental health, Ecovision World Monograph Series. SPB Acad. Publ., Amsterdam, 1995. Straalen N. M., Krivolutsky D. A. Bioindicators systems for soil pollution. NATO ASI Series. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Boston, London, 261 pp. 1995. Salanki J., Jeffrey D., Hughes G. M. Biological monitoring of the environment. A manual of methods. CAB International. Wallingford, 158 pp. 1993. Spellerberg I. F. Monitorování ekologických změn. ČÚOP - VaMP, Brno, 187 pp. 1995. Riecken, U. Planungsbezogene Bioindikation durch Tierarten und Tiergruppen. Grundlage und Anwendung. Bundesforschunsanstalt für Naturschutz und Landschaftsökologie, Bonn-Bad Godesberg, 1992. Boháč, J. Staphylinid beetles as bioindicators. Agriculture, Ecosystems and Environment. 74: 357-372, 1999. Zillioux E., Newman J., Larkin P., Mrak T., Boháč J., Sammarco P., Wheaton J., Lange T. & Burger J.. The cover story. Environmental Bioindicators, 2006. Vačkář, D. Ukazatele změn biodiverzity. Academia, Praha, 2005.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.