Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie ochrany přírody (KSPR / BOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / BOP - Biologie ochrany přírody, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek. Zemědělské ekosystémy a ochrana biodiverzity (agroekosystémy a agroekologie, agroekosystémy a přírodní ekosystémy). Agroekosystémy a biodiverzita (služby ekosystémů, fukcionální biodiverzita, hodnocení biodiverzity, hlavní hráči biodiverzity v agroekosystémech). Agrokultura a její vliv na biodiverzitu z hlediska její ochrany (centrální paradigma). Hlavní vlivy zemědělství na biodiverzitu. Cílové skupiny a otázky ochrany taxonomické a funkcionální biodiverzity. Indikátorové skupiny, hodnota taxonu pro biondikaci změn biodiverzity. Zemědělské disturbance a jejich vliv na biodiverzitu (škůdci v zemědělství a ekologický pohled). Kontrola a management škůdců, integrovaný management škůdců, pesticidy a jejich vliv na biodiverzitu. Biologická kontrola a ochrana druhů v agroekosystémech (klasická biologická kontrola, dokumentace a odhad rizik). Klasická biologická kontrola a její širší ekologické dopady. Neoklasická biologická kontrola. Hmyzí patogeny a kontrola škůdců. Zemědělství a okolní krajina (okraje polí, polní kultury jako biotop pro přirozené nepřátele). Metapopulace: modely a případové studie. Management okrajů agroekosystémů. Pastviny a ochrana biodiverzity. Holistický pohled na management a ochrana biodiverzity (management agroekosystémů a kulturní krajiny, normativní management, využití biotechnologií, ochrana škůdců?). Zemědělství v chráněných územích (udržitelný rozvoj, agroturistika, současné trendy v agroturistice, turistika a kulturní změna).Agroekosystémy, ochrana biodiverzity a legislativa EU.

Literatura

Wood D., Lenné J. M. Agrobiodiversity: characterization, utilization and management. CAB International, Wallingford, 1999. Collins W. W., Qualset C. O. Biodiversity in agroecosystems. CRC Press, Boca Raton., 1999. Dent D. R. Integrated pest management. Chapman & Hall, London, 1995. Coleman D. C., Hendrix P. F. Invertebrates as webmasters in ecosystems. CAB International, Wallingford., 2000. Bunce R. G. H., Ryzkowski L., Paoletti M. G. Landscape ecology and agroecosystems. Lewis Publishers, Boca Raton., 1993. Holland J. M. The agroecology of carabid beetles. Intercept, Andover, 2002. Šarapatka B., Niggli U.. Zemědělství a krajina. Cesty k vzájemnému souladu. Univerzita Palackého v Olomouci., 2008. Míchal I., Kopecká V.. Zemědělství a ochrana biodiverzity a regionální rozvoj v České republice. Diskusní studie. České koordinační středisko IUCN - Světového svazu ochrany přírody a krajiny a IUCN Gland, Švýcarsko, 1996.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.