Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanika (KSPR / BOTF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / BOTF - Botanika, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Anatomie: stavba prokaryotní a eukaryotní buňky, buněčné organely, rostlinná pletiva.2. Morfologie cévnatých rostlin: kořen, stonek, list, květ, semeno, plod.3. Vznik, stavba a přeměny vegetativních a generativních orgánů.4. Proces opylení a oplození, typy plodů.5. Řasy, mechorosty, kapraďorosty a cévnaté rostliny - specifika jednotlivých skupin.6. Systém nahosemenných a krytosemenných rostlin.7. Reprodukční systémy a proměnlivost rostlin.8. Diasporologie: způsoby šíření rostlin.9. Anatomická, morfologická a ekologická specifika vodních a mokřadních rostlin.10. Ekologický a hospodářský význam rostlin v rybářství a ochraně vod.11. Přehled ekologicky a hospodářsky významných druhů vodních a mokřadních cévnatých rostlin ČR.12. Historie botanické vědy13. Biomy

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by se studenti měli umět bez potíží zorientovat v systému rostlin. V závislosti na oboru svého studia budou znát zásadní morfologické a fyziologické rozdíly mezi rostlinami žijících na různých stanovištích. V praxi by neměli mít sebemenší problém určit jakýkoliv rostlinný druh. Neměl by chybět všeobecný přehled v botanice v globálním měřítku.

Literatura

Pecharová E., Hejný S. Botanika I. Dona Č.B., 1993. Novák J., Skalický M. Botanika I, anatomie a morfologie rostlin. ČZU Praha, 2007. Novák J., Skalický M. Botanika II, Systém rostlin. ČZU Praha, 2007. Kubát K. Klíč ke květeně ČR. Academia Praha, 2002.

Požadavky

1. Účast na blokovém cvičení a exkurzi.2. Poznávačka.3. Vypracování a odevzdání herbáře.

Garant

Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.Ing. Olga Křiváčková, Ph.D.