Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologické základy zemědělství (KSPR / BZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPR / BZZ - Biologické základy zemědělství, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dílčími okruhy předmětu jsou: základy obecné botaniky a obecné zoologie (anatomie a morfologie rostlin a živočichů) aplikované v ekologických vztazích. Základy zemědělské botaniky ? charakteristika skupin rostlin ve vztahu k prostředí. Přehled a seznámení se základními skupinami kulturních rostlin. Genofondová centra a původ zemědělství. Živočišné druhy využívané člověkem. Zemědělství jako jeden z oborů aplikované ekologie. Historie zemědělství. Ekologické principy zemědělství. Základní typy zemědělské výroby. Ekologické základy produkce ? fotosyntéza. Rozdíly mezi C3, C4 a CAM rostlinami. Vliv prostředí na produkci. Faktory ovlivňující produkci. Výživa rostlin. Zemědělské postupy. Travinná společenstva. Živiny a produkce pastvin. Rostliny a půda. Zemědělství a krajina. Zemědělské postupy a hydrologický cyklus. Kvalita vody v zemědělské krajině. Zemědělské disturbance a jejich vliv na biodiverzitu (škůdci v zemědělství a ekologický pohled, kontrola a management škůdců, integrovaný management škůdců, pesticidy a jejich vliv na biodiverzitu). Biologická kontrola a ochrana druhů v agroekosystémech (klasická biologická kontrola, jednoduché nebo zmnožené kontroly škůdců, přirozená kontrola a předběžná biologická kontrola, dokumentace a odhad rizik, klasická biologická kontrola a její širší ekologické dopady, neoklasická biologická kontrola, hmyzí patogeny a kontrola škůdců). Kulturní kontrola škůdců (ochrana biodiverzity a biologická kontrola, modifikace podle plodiny). Zemědělství a okolní krajina (okraje polí, polní kultury jako biotop pro přirozené nepřátele, metapopulace: modely a případové studie, management okrajů agroekosystémů).

Literatura

Pivnička K. Aplikovaná ekologie. Dlouhodobá udržitelnost rybářské, zemědělské a lesnické produkce. Učební texty UK v Praze, 2004. Boháč J., Moudrý J., Desetová L. Biodiverzita a zemědělství. Život.Prostr., 41: 24-29. 2007. Hejný S., Pecharová E. Botanika. Dona. České Budějovice, 1995. Reid W.V. a kol. Ekosystémy a lidský blahobyt. Syntéza. Centrum pro otázky životního prostředí. UK, Praha, 2005. Mládek J., Pavlů V., Hejcman M., Gaisler J. Pastva jako prostředek údržby trvalých travních porostů v chráněných územích VURV. Praha. 2006. Kratochvíl J. Použitá zologie I. Bezobratlí. SZN, Praha, 1966. Kratochvíl J. Použitá zologie I. Obratlovci. SZN. Praha, 1967. Hudec K., Kolibáč J., Laštůvka Z., Peňáz M. Příroda České republiky. Průvodce faunou. Academia, Praha, 2007. Luxová M. Zemědělská botanika I. Anatomie a morfologie rostlin. SZN. Praha, 1965. Volf F. Zemědělská botanika (obecná část). SZN, Praha, 1988. Vančurová, R. Zemědělská botanika 3, Systematika rostlin. SZN.Praha, 1966. Šarapatka B., Niggli U. Zemědělství a krajina. Cesty k vzájemnému souladu. UP v Olomouci, 2008. Míchal I., Kopecká V. Zemědělství a ochrana biodiverzity a regionální rozvoj v ČR. Diskusní studie. Gland, Cambridge. 1996. Laštůvka Z., Gaisler J., Krejčová P., Pelikán J. Zoologie pro zemědělce a lesníky. Konvoj. Brno, 1996.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.doc. RNDr. Jaroslav Boháč, DrSc.